10. Januara 2023.

Uskoro detalji o primjeni Putinovog dekreta za naftu

U saopštenju se navodi da će biti objavljene detaljne informacije o njegovoj primeni, kao i specifičnosti u vezi sa “procedurom prac´enja cena i popusta”, prenosi TASS.

“Predsednički dekret objavljen u decembru zabranjuje ruskim kompanijama da se pozivaju na nezakonita ograničenja cena koje namec´u zapadne zemlje u bilo kom obliku, direktno ili indirektno. Ova zabrana se odnosi na sve transakcije sa ruskom naftom, uključujuc´i i krajnjeg potrošača, i on posebno ukazuje na zabranu da se posluje sa trgovcima koji ne poštuju ovu uredbu”, navodi se u saopštenju.

Rusija bi mogla i da usvoji dodatne mere za ograničavanje moguc´ih popusta na rusku naftu do njene tržišne cene, saopštilo je danas ministarstvo i dodalo da c´e pratiti cene nafte i popuste.

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je dekret 27.decembra 2022. kojim se zabranjuju isporuke ruske nafte državama koje se uvele ograničenje cene za naftu i naftne derivate, a dekret stupa na snagu od 1. februara do 1. jula ove godine.

U dokumentu, koji je objavljen na portalu pravnih informacija, navodi se da se zabranjuju isporuke ruske nafte ako je u ugovorima direktno ili indirektno precizirano ograničenje cene.

Ograničenje cene ruske nafte od 60 dolara po barelu o kojem su se dogovorile EU, G7 i Australija stupilo je na snagu 5. decembra, kao i embargo na uvoz ruske nafte u EU, uz nekoliko izuzetaka.

(Tanjug Foto: Agencije/Arhiva)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare