14. Aprila 2023.

Uskoro „crne kutije“ za bahate vozače

Holandija sa 150 stradalih godišnje u saobraćaju, dakle četiri puta manje nego kod nas (preko 600 mrtvih godišnje) nije zadovoljna bezbednošću saobraćaja posebno ponašanjem „povratnika“ koji uporno krše propise. 

Prema njihovim analizama, zapravo najveći broj udesa sa stradalim u saobraćaju izazivaju upravo vozači sa bogatim prekršajnim dosijeima.

Zbog toga je na dnevni red došao i predlog zakona da vozači koji naprave više uzastopnih teških prekršaja i kojima se privremeno oduzima dozvola, nakon ponovnog uključenja u saobraćaj u svom automobilu moraju imati ugrađen „crnub kutiju“ , zapravo nadzorni uređaj koji će sve vreme pratiti i snimati ponašanje vozača povratnika tokom vožnje. 

Prema novim zakonskim predlozima, saobraćajnim povratnicima, nakon vraćanja vozačke dozvole, nikako ne treba više dozvoliti da u dužem periodu voze bez daljeg nadzora.

Ugradnju nadzorne kamere i rok njene aktivacije bi određivao sudija za prekršaje istovremeno sa rešenjem o privremenom oduzimanju vozačke dozvole.

Uvođenjem nadzorne kutije u praksu, statistički pokazatelji nagoveštavaju spašavanje bar četvrtine ukupno stradalih u saobraćaju, što na godišnjem nivou iznosi 35-40 učesnika ili jedan ceo školski razred.

Vrelegume.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare