19. Jula 2023.

“Usijanje” na istoku: Ispalili su rakete

Severna Koreja ispalila je rano jutros dve balističke rakete kratkog dometa u Istočno more.

To je kako izgleda, odgovor na američko raspoređivanje podmornice sa nuklearnim oružjem u Južnoj Koreji, prvi put u više decenija.

Južnokorejski združeni generaralštab saopštio je da je između 3.30 i 3.46 jutros Severna Koreja ispalila dve balističke rakete kratkog dometa iz oblasti blizu glavnog grada Pjongjanga.

One su letele oko 550 kilometara pre nego što su pale u vode istočno od Korejskog popuostrva.

Sličnu procenu o raketama dala je i japanska vojska koja je dodala da su rakete pale izvan japanske ekskluzivne ekonomske zone i da za sada nema izveštaja o šteti nanetoj brodovima ili letelicama u toj oblasti.

Dužina leta severnokorejskih raketa se podudara sa razdaljinom između Pjongjanga i južnokorejskog grada Busana gde je američka podmornica USS Kentaki stigla juče popodne, u prvoj poseti američke podmornice sa nuklearnim oružjem koja je stigla u Južnu Koreju od 1980-ih.

Ovo lansiranje obeležava prvu balističku aktivnost Severne Koreje od 12. jula kada je testirala novu interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo koja je pokazala da može, potencijalno, da stigne duboko do američkog kopna. To lansiranje je nadgledao severnokorejski vođža Kim Džong Un, koji je obećao da će dodatno pojačati nuklearne sposobnosti svoje zemlje naspram širenja američko-južnokorejskih vojnih aktivnosti.

Tenzije su porasle u regionu poslednjih meseci kako se pojačane akcije severnokorejskog testiranja oružja i održavanje američko-južnokorejskih vojnih vežbi.

Lansiranje raketa je izvršeno i u vreme kada SAD i neke druge zemlje pokušavaju da izdejstvuju oslobađanje američkog vojnika koji je juče pobegao u Severnu Koreju sa južnokorejske strane pograničnog sela.

Vojnik Travis King, koji je, kako je navedeno, u ranim dvadesetim godinama, tek bio pušten iz južnokorejskog zatvora gde zbog optužbi za napad. Umesto da uđe na avion i krene nazad u vojnu bazu u Teksasu, on se pridružio obilasku graničnog sela Panmundžom, odakle je pretrčao preko granice u Severnu Koreju, kažu američki zvaničnici.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare