11. Juna 2024.

Ursula na “udaru”: Sprema se sabotaža?

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel navodno želi da spreči predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen da prisustvuje neformalnom sastanku šefova država EU.

Sastanak šefova država EU održaće se 17. juna u Briselu i na kome bi trebalo da se razgovara o raspodeli funkcija u Evropskoj uniji.

Politiko navodi da je Mišel taj koji odlučuje ko će prisustvovati tom neformalnom samitu, kao i da on čini sve da izbegne da pozove fon der Lajen.

Portal podseća da između Mišela i fon der Lajen postoji dugogodišnji rivalitet koji se najbolje ogleda u skandalu “Sofagejt” pre nekoliko godina kada je Mišel tokom posete Turskoj požurio da sedne u fotelju pored turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, zbog čega je fon der Lajen sedela na sofi.

“Države članice su sve više iritirane zbog uloge Šarla Mišela u procesu izbora za predsednika Komisije. Čini se da je to vođeno čisto ličnim motivima”, rekao je jedan neimenovani diplomata EU.

Kako je za Politiko potvrdilo više izvora, koji su insistirali na anonimnosti, brojni lideri EU odbijaju Mišelovu sugestiju i smatraju da Mišel zbog višegodišnjeg rivalstva pokušava da osujeti potencijalni drugi mandat fon der Lajenove.

Dodaje se i da neki sumnjaju da Mišel smišlja šemu da se ubaci u trku za narednog šefa spoljne politike EU.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare