24. Jula 2023.

Uprkos otporu naroda izraelski parlament usvojio sporni zakon: “Na putu smo ka katastrofi”

Izraelski parlament Kneset usvojio je danas ključni zakon u planiranoj reformi pravosuđa koju je predložio premijer Benjamin Netanijahu, a kojim se ukidaju ovlašćenja Vrhovnog suda da poništava odluke vlade i parlamenta za koje smatra da su nerazumne i štetne.

Zakon je usvojen sa 64 glasa “za” i bez glasova protiv, a opozicioni poslanici bojkotovali su konačno glasanje o zakonu u znak protesta, objavio je “Tajms ov Izrael”, prenosi Tanjug.

“Na putu smo ka katastrofi. Ako danas glasate za ovaj zakon, donosite kraj narodnoj vojsci, jačate neprijatelje Izraela, nanosite štetu sigurnosti države Izraela. Vi slabite državu Izrael, narod Izraela i Izraelske odbrambene snage…, kazao je tokom rasprave nekadašnji premijer i ministar Jair Lapid.

Unutar Kneseta, višestruki pokušaji u posljednjem trenutku da se izmijeni prijedlog zakona ili da se dođe do šireg proceduralnog kompromisa sa opozicijom su propali, a dva kompromisna okvira, koja su iznijeli lider sindikata i predsjednik Izraela Isak Hercog, odbijena su.

Glasanje je uslijedilo nakon gotovo 30 sati neprekidne debate koja je počela u nedjelju ujutru.

Tokom tog perioda, stotine hiljada demonstranata izašlo je na ulice protestujući protiv usvajanja zakona za koji smatraju da je nedemokratski.

Netanijahu je najavio plan o reformi pravosuđa u januaru, ubrzo po preuzimanju funkcije, i od tada su počeli masovni protesti širom Izraela protiv reforme.

Sindikati razmatraju generalni štrajk

Šef glavnog sindikata radnika javnog sektora u Izraelu, Arnon Bar-David, izjavio je danas da će sa drugim sindikalnim zvaničnicima razgovarati o mogućem proglašenju generalnog štrajka nakon što je parlament ratifikovao ključni element u kontroverznom planu za reformu pravosuđa.

“Od ovog trenutka, svaki jednostrani napredak u reformi pravosuđa imaće ozbiljne posljedice. Ili će stvari napredovati uz široku saglasnost ili uopšte neće napredovati”, rekao je Bar-David, a prenosi Rojters.

On je dodao da će na sastanku sa drugim sindikalnim liderima razmotriti opciju da se generalni štrajk “aktivira ako bude potrebno, dok se ne postigne potpuno gašenje”.

Foto: EPA-EFE

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare