22. Septembra 2023.

Upozorenje na obilne padavine i moguće bujične poplave

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je upozorenje za lokalne nepogode, odnosno obilne padavine i moguće bujične poplave za teritoriju cijele Republike Srpske za 23. i 24. septembar.

-U subotu 23.sepmtebra očekuje se jaka i obilna kiša uz jače pljuskove sa grmljavinom prvo na sjeverozapadu, zatim popodne i na jugu i sjeveru. Očekuje se od 40 od 70 mm kiše, na jugu Hercegovine lokalno i nešto veća količina padavina. Na istoku se očekuje manja količina kiše. Biće i vjetrovito uz udare vjetra do 60 do 70 km/h, na krajnjem sjeveru vjetar slab. U subotu uveče jaka kiša će zahvatiti i istočne predjele – poručeno je iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda Republike Srpske.

Dodaju kako se u nedjelju 24. sepmtebra, očekuje kiša u svim predjelima, a na istoku obilne padavine od 30 do 60 mm kiše, dok će na zapadu padavine biti slabe.

-Zbog obilnih padavina u kratkom periodu moguća je pojava bujičnih i urbanih poplava, kao i izlijevanje oborisnkih voda. Zbog dugog sušnog perioda, vodostaji rijeka su na niskom nivou i prognozirane obilne količine padavina će dovesti do porasta nivoa vodostaja rijeka – navedeno je u biltenu.

Iz Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasne jedinice pozivaju stanovništvo, pravna i fizička lica, da blagovremeno preduzmu sve mjere i radnje na zaštiti ljudi i materijalnih dobara, te da svoje aktivnosti na otvorenom prostoru prilagode najavama meteorologa.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare