22. Februara 2024.

Uporan kašalj prolazi sam od sebe, ali u određenim situacijama ipak se treba obratiti ljekaru

Mnoge muči uporni kašalj nedeljama nakon što su se oporavili od prehlade ili gripa i čini se da nema nameru da prestane. Ova pojava je zapravo prilično česta, kažu lekari i obično je posledica je jake upale respiratornog sistema. Koliko god delovao naporno, u većini slučajeva prolazi sam od sebe.

“Preležao sam prehladu, ali ovaj kašalj traje sedmicama” – čujemo često ovakve rečenice, posebno u poslednje vreme. Oni koji su odbolovali viruse, grip ili prehlade sada se suočavaju sa upornim kašljem koji nikako da prestane. Ova dosada koja nam ne da mira jeste uporna, ali nije razlog za brigu, naglašavaju lekari. Posle respiratornih infekcija, kao što je obična prehlada, kašalj je prilično čest i pogađa 11 odsto do 25 odsto odraslih, govore statistički podaci. 

Kako i zašto nastaje uporni kašalj

Postinfektivni kašalj može da se javi nakon što smo imali infekciju respiratornog trakta uzrokovane virusom, kao što je obična prehlada. Naporni kašalj može trajati između tri do osam nedelja. Upale izazivaju oticanje disajnih puteva, dok sluz može iritirati grlo i glasne žice. Oba ova faktora doprinose postinfektivnom kašlju: “Nastaje zbog upale respiratornog sistema, uključujući nos, grlo, pluća”, kaže otorinolaringolog Omid Mehdizadeh, a piše Heltlajn.

Kako se izboriti sa upornim kašljem

Kada nas “spopadne” dosadni kašalj uobičajeni medikamenti koje možemo da kupimo u apotekama, nam mogu pomoći:

“O produženom kašlju posebno govori od pandemije korone, ali obično nema razloga za brigu”, kaže dr Šantel Stračan i dodaje: “Možete ga suzbiti lekovima koji se tada koriste i izdaju bez recepta ili pastilama”. Naglašava da nema potrebe za antibioticima, a istražaivanja govore da se kašalj prođe posle nekog vremena i bez lekova.

Kada treba da se obratimo lekaru

Jedan od načina da se razlikuje postinfektivni kašalj od nečeg ozbiljnijeg je taj što je suv: “Produktivan kašalj, koji je povezan sa kratkim dahom ili bolom u grudima, zahteva posetu lekaru. Drugi simptomi koji bi trebalo da se provere kod lekara su i krv u sluzokoži, otežano gutanje, bol, groznica, otežano disanje i bučno disanje”, kaže dr Mehdizadeh.

Ostale “crvene zastavice” koje mogu ukazivati na probleme uključuju istoriju ponovljene upale pluća ili dugotrajnog pušenja. Takođe, kašalj koji traje duže od osam nedelja takođe je potencijalni pokazatelj problema.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare