14. Augusta 2025.

Uoči susreta Putina i Trampa novinari na Aljasci opsedaju restoran ruske kuhinje

Restoran ruske kuhinje “Peljmeni” odjednom se našao u centru pažnje – već par dana pred susret dvojice lidera lokal je dupke pun, a gosti traže porciju više čuvenog ruskog specijaliteta.

Susret Putina i Trampa izaziva ogromno interesovanje svih svetskih medija, koji svoje novinare šalju u epicentar dešavanja. Od svih restorana u Enkoridžu najposećeniji je ruski, koji se zove u čast jednog od najpoznatijih specijaliteta ove zemlje. 

U restoranu ruske kuhinje “Peljmeni” vrvi od gostiju

Restoran ruske kuhinje “Peljmeni”, koji se nalazi u centru Enkoridža, gde se susret dvojice lidera i održava, već par dana je prava senzacija – njega doslovno opsedaju novinari iz svih krajeva sveta kako bi se zgrejali i isprobali specijalitet po kome je ugostiteljski objekat i dobio ime. 

“Naš restoran pojavio se u svim novostima i sami znate zobg čega. Ljudi nas kontaktiraju kako bi se informisali”, naveo je jedan od zaposlenih u restoranu kada ga je novinar RIA Novosti upitao da li je takva gužva uvek ili samo ovih dana. 

Inače, vlasnik trenutno verovatno i najpoznatijeg restorana na Aljasci je veliki ljubitelj ruske kuhinje, prenose ruski mediji, koji je odmalena obožavao peljmene. Još kao dete je uživao da ih pravi, a sada ovu tradiciju prenosi i na svoju decu.

Šta su peljmeni i čime su zaslužili ovakvu popularnost

Sam naziv, peljmeni, nastao je spajanjem dve udmurtske reči – “pelj” (što znači uvo) i “njanj” (što znači hleb), koje su se kasnije u razgovornom jeziku iz “peljnjanj” pretvorile u peljmen. Zanimljivo je da je s početka ovo jelo bilo karakteristično upravo za područje Sibira i Urala.

Kasnije su peljmeni počeli da osvajaju srca gurmana širom regiona, a zatim i zemlje, da bi na kraju postali jedan od najpopularnijih specijaliteta ruske kuhinje kako u Rusiji, tako i u inostranstvu. Neki ih zovu i ušice od testa, jer izgledaju upravo tako – kao uši. 

Peljmeni se pripremaju jednostavno: prvo se od mlevenog mesa (uz dodatak začina, luka, jaja i peršuna) prave kuglice, a zatim se one “pakuju” u tanko testo i oblikuju da liče na uši. On se obično prave u velikim količinama i zamrzavaju, a potom kuvaju i serviraju uz sirće ili pavlaku.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare