18. Maja 2023.

Una opada, Sava ne prijeti: Polako prolazi opasnost od poplava u Kozarskoj Dubici

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER

Reljić je rekao da su ekipe vatrogasaca danas otišle da obiđu ljude koji nisu htjeli napustiti svoje domove i provjeriće da li im je potrebno hrane, lijekova i drugih potrepština.

– Obišli smo gotovo sva domaćinstvo i nastojimo da pomognemo koliko se može – rekao je Reljić.

On je naveo da je vodostaj Une u padu, nakon očekivane stagnacije koja je počela u ranim jutarnjim časovima.

– Situacija se razvija otprilike onako kako smo očekivali jer opada vodotok rijeke Une i uzvodno prema Bihaću – rekao je Reljić novinarima.

Reljić je naveo da očekuje posjetu premijera Republike Srpske Radovana Viškovića sa kojim će razgovarati o planu sanacije štete, jer je lokalna zajednica imala velike troškove tokom obezbjeđivanja najkritičnijih dijelova unskog nasipa.

On je podsjetio da su na seoskim područjima bujični vodotoci odnijeli dva mosta, te da su se aktivirala tri klizišta.

– Vidjećemo zajedničkim snagama sa Vladom Republike Srpske šta možemo učiniti da bi pomogli stanovništvu u ovim teškim trenucima – rekao je Reljić, koji je i komandant opštinskog Štaba za vanredne situacije.

On je istakao neophodnost izvođenja vodozaštitnih projekata u Špilji i potrebu što skorije sanacije dotrajalog parapetnog zida od zelene pijace do hotela “Cepter”.

Reljić je danas boravio i u gradskom naselju Morava, gdje je došlo do izbijanja podzemnih voda u dvorišta i gdje se nastoji pomoći i sanirati šteta.

FOTO: MILAN PILIPOVIĆ/RINGIER

Rijeka Una u Kozarskoj Dubici tokom noći dostigla je nivo od 523 centimetra, što je za centimetar manje u odnosu na najviši nivo zabilježen 2014. godine.

Nivo danas opada intenzitetom dva centimetra na čas.

Rast Save neće ugroziti stanovništvo

Rast rijeke Save neće ugroziti stanovništvo u opštini Kozarska Dubica, rekao je šef Odsjeka Civilne zaštite Đuro Trubarac.

– Imaćemo blagi trend rasta Save ali to neće ugroziti stanovništvo i neće se dešavati ništa drastično. Imamo problem u Špilji, domaćinstva koja se nalaze u nebranjenom području, godinama se dešava ista situacija i tu moramo tražiti rješenje zajedno sa republičkim institucijama da bismo zaštitili ljudi – rekao je  Trubarac.

On je dodao da je na tom području 37 objekata zaplavljeno, ali da je najbitnije da nema ljudskih žrtava.

Trubarac je potvrdio da se u ovoj opštini situacija stabilizuje i da će u narednom periodu vodostaj Une nastaviti da opada.

Načelnik Područnog odjeljenja Civilne zaštite iz Banjaluke Mile Međed rekao je da je u Kozarskoj Dubici školski primjer kako treba da se radi i djeluje kada su u pitanju krizne situacije.

On je naveo da Republička uprava Civilne zaštite kontinuirano prati dešavanja i da će nastaviti da pomaže u ovakvim situacijama u saradnji sa drugim republičkim institucijama.

Prema podacima Civilne zaštite, vodostaj Une opada intenzitetom dva centimetra na čas, a u prilog nastaloj situaciji ide i hidrometeorološka prognoza.

Nadležne službe rukovođene komandantom Štaba za vanredne situacije i načelnikom opštine Radenkom Reljićem preduzele su sve neophodne mjere i u protekla 24 časa zaštitile kritična područja.

srpskainfo.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare