13. Juna 2023.

Umorni ste, tužni i bezvoljni? Ovo su prirodni načini da to promijenite

Dopamin, hemijski glasnik u našem mozgu, upravlja motivacijom, kretanjem, pamćenjem, raspoloženjem, spavanjem i regulacijom ponašanja, on je središnji deo sistema nagrađivanja mozga. Ako se pitate kako da ga povećate, primenite nekoliko jednostavnih saveta.

Svaki put kad radimo nešto što nam je prijatno, poput dobrog obroka, seksa ili trčanja, u našem mozgu se oslobađa malo dopamina. Ali, kada nam je nivo dopamina nizak osećaćemo se nemotivisano, apatično, bezvoljno i bez koncentracije.

Nizak nivo dopamina povezuje se i s nekoliko medicinskih stanja poput depresije, zavisnosti, šizofrenije i Parkinsonove bolesti, a simptomi koji upućuju na to da ne lučimo dovoljno tog hormona mogu biti nizak libido, ukočenost mišića, nesanica, nedostatak motivacije, umor, dekoncentracija, apatija i tromost.

Šta prouzrokuje nizak nivo dopamina?

Medicinska stanja poput šizofrenije, Parkinsonove bolesti, depresije, zloupotrebe supstanci i bipolarnog poremećaja.

Loša ishrana koja ne sadrži odgovarajuće hranjive materije za optimalno zdravlje mozga, posebno ishrana kojoj nedostaje tirozin.

Zloupotreba opojnih sredstava izaziva smanjenje prirodne proizvodnje dopamina u vašem telu, a to dovodi do toga da se oslanjate na supstancu koju zloupotrebljavate. Određeni lekovi poput antidepresiva i antipsihotika deluju tako da se vežu za dopaminske receptore što blokira prirodnu aktivnost dopamina u mozgu.

Kako prirodno povećati nivo dopamina?

1. Naspavajte se

Dovoljna količina sna svake noći neophodna je za očuvanje našeg zdravlja. Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje da odrasli spavaju u proseku sedam ili više sati svake noći.

Kada ne spavate dovoljno, dopaminski receptori u vašem telu mogu negativno uticati na vas. Istraživanja su povezala nedostatak sna s potiskivanjem nekih dopaminskih receptora u telu.

2. Slušajte muziku

Napravite popis za reprodukciju svoje omiljene muzike i slušajte je kada se osećate bezvoljno, nemotivisano ili imate druge simptome koji ukazuju na nizak nivo dopamina.

Naučno je dokazano da slušanje muzike koja vam je prijatna može dovesti do oslobađanja dopamina u mozgu.

3. Zdravo se hranite

Zdrava ishrana ima nekoliko prednosti za vaše telo i um, a povećanje nivoa dopamina deo je toga. Namirnice bogate tirozinom poput badema, ribe, jaja i piletine posebno su dobre za podizanje nivoa dopamina.

Tirozin je aminokiselina koju telo prirodno proizvodi. Dopamin se proizvodi od ove aminokiseline i može se naći u hrani bogatoj proteinima. Hrana koja sadrži prirodne probiotike poput jogurta i kefira takođe može povećati proizvodnju dopamina. Iako i pića na bazi kafe takođe povećavaju dopamin, važno je ne razviti zavisnost od kofeina.

4. Redovno vežbajte

Dokazano je da je redovno vežbanje vrlo važno za zdravlje našeg mozga. Kad god vežbamo, naš mozak oslobađa nešto dopamina.

Iako je potrebno provesti više istraživanja o tačnom mehanizmu koji navodi mozak da proizvodi dopamin dok vežbamo, verovatno ste upoznati s dobrim osećajem koji imate nakon vežbanja.

5. Meditirajte

Meditacija ima pozitivan učinak na niz mentalnih zdravstvenih stanja, a istraživanja pokazuju da povećava i nivo dopamina.

6. Smanjite unos prerađenih šećera

Konzumacija prerađenih šećera poput slatkiša i gaziranih sokova može povećati nivo dopamina, ali samo privremeno i veštački. Kao i alkohol i droge, šećer obezbeđuje skok dopamina dok istovremeno utiče na brzinu kojom ga vaše telo prirodno proizvodi.

7. Uklonite stresore iz svog života

Stres prethodi mnogim zdravstvenim stanjima, a takođe izaziva nizak nivo dopamina. Ne možemo uvek kontrolisati sve što unosi stres u naše živote, ali možemo eliminisati stresore nad kojima imamo određenu kontrolu.

Takođe se možemo baviti aktivnostima koje smanjuju stres poput meditacije, vežbanja ili masaže, koje na prirodan način utiču na povećanje nivoa dopamina u našem mozgu.

Objektiv.rs

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare