Ultimatum monasima Kijevsko-pečerske lavre ističe; Stotine vjernika UPC okupilo se na molitvi - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ultimatum monasima Kijevsko-pečerske lavre ističe; Stotine vjernika UPC okupilo se na molitvi

Na stotine vjernika okupilo se od ranog jutra na molitvi u Kijevsko-pečerskoj lavri koju, prema odluci vlasti u Kijevu, monasi kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve treba danas da napuste.

  • Kijevsko-pečerska lavra u ovom trenutku: od ranog jutra na stotine vjernika Ukrajinske pravoslavne crkve okupilo se na molitvi – navodi se u poruci UPC na Telegramu. Podsjećanja radi, Nacionalni istorijski spomenik “Kijevsko-pečerska lavra” naložio je monasima kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) da napuste manastir do 29. marta. Kako je saopšteno, od ovog datuma prestaje da važi ugovor o zakupu zaključen 2013. godine, pa monasi moraju da napuste sve prostorije koje su im predate.

Namjesnik manastira mitropolit Pavel (Lebed) u video-obraćanju ukrajinskom predsjedniku Vladimiru Zelenskom poručio je da monasi odbijaju da se isele. Mitropolit zaporoško-melitopoljski Luka objavio je štrajk glađu povodom progona monaha iz Lavre.

Patrijarh moskovski i cijele Rusije Kiril izjavio da je nalog vlasti monasima da napuste lavru “monstruozan čin”. I papa Franja je izrazio zabrinutost zbog situacije sa Kijevsko-pečerskom lavrom, te je pozvao “!strane koje su uključene u rat da poštuju sveta mjesta”.

Podršku Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi izrazio je i patrijarh antiohijski i cijelog Istoka Јovan X, dok je katolikos-patrijarh cijle Gruzije Ilija II uputio pismo carigradskom patrijarhu Vartolomeju u kojem ga je zamolio da “pomogne u ublažavanju tenzija” u cilju “stvaranja uslova za miran suživot crkava i međusobnog zbližavanja”.

Sinod Bjeloruske pravoslavne crkve pozvao je svjetsku zajednicu da aktivno stane u zaštitu kanonskog pravoslavlja u Ukrajini, a protiv progona UPC i Kijevsko-pečerske lavre su i druge pravoslavne crkve, uključujući SPC.

Danas objavljeno

Lajčak i Eskobar danas u Prištini

Zeljka

Jedna osoba teško povrijeđena u udesu kod Doboja

Zeljka

Poginule ćerka i unuka Trampovog donatora

Zeljka

Ostavite komentar