16. Maja 2023.

Ukusni humus od cvekle, idealan dodatak ručku

U receptu za humus od cvekle, koji ti danas donosimo baza ostaje humus od slanutka, a cvekla će ga nadograditi – i obojiti.

Bogata esencijalnim nutrijentima, kao što su antioksidansi, vitamini, minerali i vlakna, te s niskim učešćem masti, cvekla je prava super namirnica.

Ružičasti humus biće i efektan dodatak tvojim platama ili party-hrani, a možeš ga napraviti za samo 15 minuta. Posluži ga uz štapiće od svježeg povrća, grisine s omotanim pršutom, hrskavi hljeb i masline.

Naravno, priloge prilagodi svojim gostima, a sam humus od cvekle ne sadrži gluten, ali ni namirnice životinjskoga porijekla, pa je idealan takođe i za vegetarijance i vegane.

Sastojci za humus od cvekle:

  • 800 g slanutka iz konzerve, ocijeđenog
  • 600 g kuhane cvekle, ocijeđene
  • 2 manja češnja bijelog luka
  • 2 kašike tahinija
  • 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja, plus za posluživanje
  • sok od jednog limuna
  • 2 kašike prženih lješnjaka, grubo nasjeckanih
  • 2 kašike sjemenki bundeve, grubo nasjeckanih
  • 2 kašike sjemenki kima
  • prstohvat čilija (po želji)

Priprema humusa od cvekle:

Ostavi sa strane otprilike 2 kašike slanutka. Ostatak slanutka, cveklu, bijeli luk, tahini, ulje i sok od limuna i dobar prstohvat soli stavi u blender. Miksaj dok smjesa ne postane glatka, pa dodaj još malo soli ili limuna ako je potrebno. Ohladi humus prije posluživanja.

Prebaci humus u široku, plitku zdjelu. Prelij s malo ulja, pospi ostavljenim slanutkom, lješnjacima, sjemenkama i čilijem, ukoliko želiš.

Posluži s hrskavim hljebom, povrćem narezanim na štapiće i s grisinima omotanim pršutom.

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare