Naš ultra izbor su ova tri recepta sa jagodama kojima sigurno nećeš odoljeti.
Pita od jagoda sa kremom od vanilije
Sastojci:
- Listovi za pitu
- Svježe jagode
- 1 šoljica šećera
- 2 kašike gustina
- 1 šoljica mlijeka
- 2 kašike maslaca
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Zagrijati rernu na 180°C. U posudi pomiješajte jagode, šećer i gustin. Na laganoj vatri kuhati mlijeko, maslac i vanilin šećer dok smjesa ne postane glatka. Rasporediti listove za pitu na dno kalupa za pečenje, preliti ih kremom od vanilije, a zatim stavite smjesu od jagoda. Prekriti gornji sloj listom za pitu i stavite u rernu da se peče 25-30 minuta.
Poslužiti ohlađeno!
Cheesecake od jagoda
Sastojci za bazu:
- 200g mljevenog keksa
- 100g otopljenog maslaca
Sastojci za kremu:
- 500g krem sira
- 1 šoljica šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 jaja
- Sok od pola limuna
Sastojci za preliv:
- Svježe jagode
- Želatin
Priprema:
Pomiješati mljeveni keks s otopljenim maslacem i utisnuti smjesu na dno kalupa za tortu. Stavite u hladnjak dok je krema u pripremi. Umutiti krem sir, šećer, vanilin šećer, jaja i sok od limuna dok smjesa ne postana glatka. Izliti kremu preko baze od keksa i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 160°C oko sat vremena.
Ohladiti cheesecake prije posluživanja.
Za preliv, očistiti i narezati jagode te ih pomiješati s malo želatina koji ćeš napraviti prema uputstvu sa kesice. Preliti preko ohlađenog kolača i vratiti u hladnjak da se stegne.
Ukrasiti svježim jagodama prije posluživanja.
Parfe od jagoda
Sastojci:
- Svježe jagode
- Grčki jogurt
- Granola
Priprema:
Oprati i narezati jagode na tanke kriške. Složiti slojeve jagoda, grčkog jogurta i granole u čaše. Ponavljati slojeve dok ne napuniš čaše. Ukrasiti vrh s nekoliko svježih jagoda. Količinu biramo sami.
Jagode su simbol proljeća i osvježavajući dodatak mnogim poslasticama. Naš ultra izbor su ova tri recepta sa jagodama kojima sigurno nećeš odoljeti.
Pita od jagoda sa kremom od vanilije
Sastojci:
- Listovi za pitu
- Svježe jagode
- 1 šoljica šećera
- 2 kašike gustina
- 1 šoljica mlijeka
- 2 kašike maslaca
- 1 vanilin šećer
Priprema:
Zagrijati rernu na 180°C. U posudi pomiješajte jagode, šećer i gustin. Na laganoj vatri kuhati mlijeko, maslac i vanilin šećer dok smjesa ne postane glatka. Rasporediti listove za pitu na dno kalupa za pečenje, preliti ih kremom od vanilije, a zatim stavite smjesu od jagoda. Prekriti gornji sloj listom za pitu i stavite u rernu da se peče 25-30 minuta.
Poslužiti ohlađeno!
Cheesecake od jagoda
Sastojci za bazu:
- 200g mljevenog keksa
- 100g otopljenog maslaca
Sastojci za kremu:
- 500g krem sira
- 1 šoljica šećera
- 1 vanilin šećer
- 3 jaja
- Sok od pola limuna
Sastojci za preliv:
- Svježe jagode
- Želatin
Priprema:
Pomiješati mljeveni keks s otopljenim maslacem i utisnuti smjesu na dno kalupa za tortu. Stavite u hladnjak dok je krema u pripremi. Umutiti krem sir, šećer, vanilin šećer, jaja i sok od limuna dok smjesa ne postana glatka. Izliti kremu preko baze od keksa i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 160°C oko sat vremena.
Ohladiti cheesecake prije posluživanja.
Za preliv, očistiti i narezati jagode te ih pomiješati s malo želatina koji ćeš napraviti prema uputstvu sa kesice. Preliti preko ohlađenog kolača i vratiti u hladnjak da se stegne.
Ukrasiti svježim jagodama prije posluživanja.
Parfe od jagoda
Sastojci:
- Svježe jagode
- Grčki jogurt
- Granola
Priprema:
Oprati i narezati jagode na tanke kriške. Složiti slojeve jagoda, grčkog jogurta i granole u čaše. Ponavljati slojeve dok ne napuniš čaše. Ukrasiti vrh s nekoliko svježih jagoda. Količinu biramo sami.
Uživaj u pripremi ovih ukusnih deserata sa jagodama koji će sigurno oduševiti tvoje nepce i impresionirati goste!
Naslovna fotografija: claudiafornaciari_
Ultra.ba