Za ukusan hljeb važno je koristiti malo zrelije banane. U receptu možeš iskoristiti i zrele banane koje su prethodno bile zamrznute. Dan prije pripreme samog hljeba odmrzni ih do kraja u frižideru, a potom ih upotrijebi u receptu.
Znaš šta je najbolje od svega? Ovaj recept za banana hljeb je tako jednostavan i lagan da ga mogu napraviti i najveći amateri u izradi kolača.
Sastojci za čokoladni banana hljeb:
- 175 g brašna
- 160 g smeđeg šećera
- 100 g čokoladnih komadića
- 75 g rastopljenog maslaca
- 20 g kakao praha
- 3 zrele banane
- 1 veliko jaje
- 1 čajna kašika ekstrakta vanilije
- ½ čajne kašike sode bikarbone
- ¼ čajne kašike pimenta u prahu
- prstohvat soli
Priprema čokoladnog banana hljeba:
Namaži uljem kalup za hljeb i ostavi sa strane. Rernu zagrij na 180 stepeni C. Banane pretvori u pire sa viljuškom. Pomiješaj ih sa rastopljenim maslacem, smeđim šećerom, jajetom i ekstraktom vanilije.
U drugoj zdjeli pomiješaj suve sastojke: brašno, kakao prah, sodu bikarbonu, piment i so. Suve sastojke umiješaj u smjesu na bazi banana i dobro promiješaj.
Na kraju dodaj čokoladne komadiće. Prebaci smjesu u namašćeni kalup za hljeb i stavi u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni celzijusa oko 50 minuta, odnosno dok se termički ne obradi do kraja.
Ohladi čokoladni banana hljeb prije posluživanja.
Uživaj u ovom neponovljivom ukusu.
Ultra.ba