16. Oktobra 2025.

Ukusne rolnice sa džemom i orasima

Postoje recepti koji u sebi nose nešto više od običnog ukusa – oni vraćaju u vrijeme kada se kućom širio miris džema od šljiva i ručno lupali orasi za zimu. Ove lisnate rolnice sa šljivama i orasima upravo su takav recept: jednostavan, nostalgičan i neodoljivo ukusan.

Spoj puterastog lisnatog tijesta, kiselkasto-slatkog džema i hrskavih pečenih oraha stvara savršenu ravnotežu između tradicije i brzine savremene kuhinje. Ne zahtjevaju dugotrajnu pripremu, a rezultat su zlatne, mirisne rolnice koje se tope u ustima.

U njima ima nečeg domaćeg, toplog i poznatog – poput kolača koje su pravile bake, samo u modernijoj, jednostavnijoj formi. Najljepše u ovom receptu je što se pravi od svega pet sastojaka i idealno su rješenje kada vam se jede nešto slatko, a ne želite da provedete sate u kuhinji.

Vrijeme pripreme:

oko 35 minuta

Sastojci:

450 g razvučenog lisnatog tijesta (u dva lista)

200 g džema od šljiva

50–80 g oraha

1 jaje (blago umućeno)

šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Rasporedite orahe na pleh i pecite ih 8-10 minuta, dok ne zamirišu i ne dobiju blagu zlatnu boju. Ostavite ih da se ohlade, pa ih grubo nasjeckajte.

U činiji sjedinite džem od šljiva i pečene orahe. Dobijena smjesa treba da bude bogata i gusta, sa primjesom orašaste teksture.

Povećajte temperaturu rerne na 190 stepeni i obložite pleh papirom za pečenje.

Lisnato tijesto raširite na blago pobrašnjenoj površini i po potrebi ga nježno razvucite oklagijom.

Svaku ploču isjecite na šest pravougaonika – ukupno 12 komada.

Na svaki pravougaonik stavite po kašičicu fila od šljiva i oraha. Pažljivo uvijte tijesto u rolnicu i postavite ih na pleh tako da spoj bude okrenut nadole.

Premažite svaku rolnicu umućenim jajetom kako bi prilikom pečenja dobile sjajnu, zlatnu koricu.

Pecite 15-20 minuta, dok se tijesto ne napuši i ne porumeni.

Kada se rolnice prohlade, pospite ih obilno šećerom u prahu i uživajte.

Nezavisne.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare