Palačinke od povrća, jaja i brašna najbolje se slažu ako se ne jedu ravno iz tave, nego ohlade do sobne temperature i posluže uz zelenu salatu i, prema želji, možeš dodati pavlaku ili neki drugi omiljeni sos. Prilikom pripreme najviše treba pripaziti na to da se tikvice dobro iscijede od viška vode, kako palačinke ne bi bile gnjecave nakon pečenja.
Sastojci za palačinke od tikvica:
- 700 g tikvica
- 5 komada mladog luka
- 250 g fete
- malo peršuna
- 1 kašika mljevene paprike
- 130 g brašna
- 3 jaja
- limun
- so, biber
- ulje
Priprema:
Naribaj tikvice, posoli ih, pa stavi na krpu 20 minuta da izađe višak tekućine. Sjeckani luk i fetu izmiješaj, pa dodaj sjeckani peršun i mljevenu papriku. Dodaj brašno, so i biber, pa izmiješana jaja. Sve promiješaj.
Tikvice u krpi dobro iscijedi, pa dodaj u smjesu, koja će biti grudvasta, ali takva zapravo i treba biti.
Vadi kašikom smjesu u tavu sa ugrijanim uljem da dobiješ male palačinke, pa ih spljošti kašikom. Prži oko dvije minute sa svake strane. Posluži s limunom i omiljenim sosom.
Uživaj!
Ultra.ba