Korpice sa špinatom ćeš najlakše dobiti ako tijesto ubaciš u kalupe za muffine. Naravno, možeš se i poigrati oblicima – samo pazi da ti fil ne iscuri. Fino lisnato sa špinatom napravićeš za manje od sat vremena, ali računaj da će prije pečenja tijesto morati da odstoji u frižideru otprilike pola sata.
Sastojci za lisnate korpice sa špinatom:
- 1 kašika ulja
- 1 luk, nasjeckan na sitno
- 2 čena bijelog luka
- 120 g krem sira
- 2 jaja
- 280 g smrznutog špinata, odleđenog i ocijeđenog
- 85 g feta sira, mrvljenog
- 2 kašike svježeg kopra, nasjeckanog
- 2 kašike korice limuna
- 1 čajna kašika vode
- so
- crni biber
- sprej za kuhanje
- brašno
- 1 list gotovog lisnatog tijesta, odmrznutog u frižideru
Priprema lisnatih korpica sa špinatom:
Zagrij ulje u tavi na srednjoj vatri. Dodaj luk, posoli pa poprži povremeno miješajući dok ne omekša i ne postane staklast, 4 do 5 minuta. Dodaj bijeli luk, miješaj i nakon 30 sekundi skloni sa vatre.
U velikoj zdjeli pomiješaj krem sir i 1 jaje. Umiješaj proprženi luk i bijeli luk, špinat, fetu, kopar i koricu limuna, te začini solju i biberom.
Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljaj list lisnatog tijesta u kvadrat veličine 30×30 centimetara. Izreži na 9 manjih kvadrata 10×10. Svaki kvadrat od lisnatog tijesta stavi u podmazani kalup za muffine. Ostavi ćoškove da vise preko kalupa.
U svaki kalup sa tijestom dodaj oko 2 i pol kašike pripremljenog fila. Presavij krajeve tijesta tako da se spoje u sredini. Stavite u frižider na 30 minuta (ili zamrzni na 15 minuta).
Za to vrijeme zagrij rernu na 200 stepeni.
Umuti drugo jaje u maloj posudi sa 1 kašikom vode i premaži tijesto.
Peci dok tijesto ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju, oko 25 minuta. Pusti da se korpice malo ohlade prije nego što ih izvadiš iz kalupa.
Uživaj!