15. Januara 2025.

Ukusne ćufte: Omiljeno jelo svih generacija

Ćufte su jedno od najomiljenijih jela u mnogim domovima, a idealne su za sve prilike.

Ako želite pripremiti ćufte koje će oduševiti i vašu porodicu i goste, ovaj recept je pravi izbor. Sa nekoliko sastojaka i uz malo truda, dobit ćete odličan specijalitet.

Sastojci

  • 500 g mljevenog mesa
  • 1 glavica crnog luka
  • 2 čehna bijelog luka
  • 1 šolja riže
  • 1 jaje
  • 3-4 kašike prezli ili mrvica hljeba
  • 1 kašičica soli
  • Pola kašičice bibera
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1 kašičica slatke crvene paprike
  • 100 ml mlijeka
  • 50 g maslaca ili 3 kašike ulja za prženje
  • 1 kašičica začina za meso

Priprema

Rižu prvo dobro operite, a zatim stavite da se kuha u vodi. Kuhajte oko 10 minuta, dok ne omekša, ali pazite da ne bude previše raskuhano. Ocijedite ga i ostavite da se ohladi. U većoj posudi pomiješajte mljeveno meso s ohlađenom rižom. Dodajte sitno crni i bijeli luk, jaje, prezle, sol, biber, crvenu papriku i sušeni origano. Sve dobro izmiješajte rukama da se svi sastojci ravnomjerno rasporede. Uzmite malo smjese i oblikujte kuglice. Veličina ćufti zavisi od vaših želja, ali srednja veličina je obično najprikladnija. U velikoj tavi zagrijte maslac ili ulje na srednje jakoj vatri. Kada je ulje dovoljno zagrijano, stavite ćufte u tavu, pazeći da ih ne pretrpate. Pržite ih sa svih strana dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Ovaj proces traje oko 8-10 minuta. Ako želite da ćufte budu još sočnije, nakon prženja ih možete staviti u tepsiju, preliti sa malo paradajz sosa ili bujona i peći u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 20 minuta.

Azra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare