Sastojci:
- 2 ¼ šoljice neslanog temeljca od povrća
- 1 ½ šoljice nekuhane kvinoje, isprane
- 1 šoljica narezanog crvenog luka
- 2 češnja bijelog luka, mljevena
- 1 limenka slanutka bez dodane soli, ocijeđena i isprana
- 2 ½ kašike maslinovog ulja
- ¾ kašičice soli
- 2 kašike svježeg limunovog soka ili sok od jednog limuna
- ½ šoljice ocijeđene, nasjeckane pečene crvene paprike
- 4 šoljice mlade rukole
- 1/2 šoljice feta sira, izmrvljenog
- Nekoliko maslina prepolovljenih po dužini
- 2 kaščice grubo nasjeckanog svježeg origana
Priprema:
Pomiješaj temeljac, kvinoju, luk, češnjak, slanutak, pola kašike maslinovog ulja, so i na laganoj vatri kuhaj na dok kvinoja ne omekša i temeljac ne upije. Potrebno je duže kuhati kvinoju. Skinuti sa vatre i dodati ostale sastojke. Umiješati sok od limuna i preostalo maslinovo ulje. Svaku porciju ravnomjerno posuti feta sirom, maslinama i origanom.