5. Februara 2023.

Ukusna pasta od rukole sa limunom i parmezanom

Sastojci:

  • 250 grama špageta od integralne ili smeđe riže
  • 2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • ½ šolje panko prezli od cijelog zrna
  • 2 kašike nasjeckanog svježeg peršuna
  • 7 kašika narendanog parmezana
  • 1 ½ kašičice naribane limunove korice
  • 2 kašike limunovog soka
  • 4 velika čena bijelog luka, oguljena i zgnječena
  • 3 kašike neslanog putera
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice mljevene paprike
  • 3 šolje rukole

Uputstvo za pripremu:

Korak 1

Skuhaj tjesteninu u velikom loncu prema uputstvu na pakovanju. Ocijedi, ostavi 1 šolju vode za kuhanje, a isperi tjesteninu u toploj vodi. Ostavi na stranu da se hladi.

Korak 2

Osuši lonac, a potom dodaj 1 kašiku ulja i zagrij na srednje jakoj vatri. Dodaj panko i kuhaj miješajući dok ne porumeni i ne postane hrskav (oko 2 minute). Prebaci u manju činiju i ostavi da se ohladi oko 10 minuta, pa dodaj peršun, 2 kašike parmezana i 1 kašičicu limunove korice, te miješaj dok se smjesa ne sjedini. Ostavi to na stranu.

Jednostavna za pripremu, ali veoma ukusna pasta koja ima svilenkasti, lagani sos začinjen svježim tonovima bibera, rukole i limuna. Panko preliv daje hrskav, orašasti sloj ovoj laganoj vegeterijanskoj večeri.

Sastojci:

  • 250 grama špageta od integralne ili smeđe riže
  • 2 kašike ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • ½ šolje panko prezli od cijelog zrna
  • 2 kašike nasjeckanog svježeg peršuna
  • 7 kašika narendanog parmezana
  • 1 ½ kašičice naribane limunove korice
  • 2 kašike limunovog soka
  • 4 velika čena bijelog luka, oguljena i zgnječena
  • 3 kašike neslanog putera
  • ½ kašičice soli
  • ½ kašičice mljevene paprike
  • 3 šolje rukole

Uputstvo za pripremu:

Korak 1

Skuhaj tjesteninu u velikom loncu prema uputstvu na pakovanju. Ocijedi, ostavi 1 šolju vode za kuhanje, a isperi tjesteninu u toploj vodi. Ostavi na stranu da se hladi.

Korak 2

Osuši lonac, a potom dodaj 1 kašiku ulja i zagrij na srednje jakoj vatri. Dodaj panko i kuhaj miješajući dok ne porumeni i ne postane hrskav (oko 2 minute). Prebaci u manju činiju i ostavi da se ohladi oko 10 minuta, pa dodaj peršun, 2 kašike parmezana i 1 kašičicu limunove korice, te miješaj dok se smjesa ne sjedini. Ostavi to na stranu.PROČITAJ

UKUSNO

Indomie sladoled – da, postoji!

Korak 3

Dodaj preostalu 1 kašiku ulja u lonac i zagrij na srednje jakoj vatri. Izdinstaj bijeli luk dok ne postane aromatičan i ne počne da dobija zlatno-smeđu boju. Zatim dodaj limunov sok i rezervisanu 1 šolju vode za kuhanje; pojačaj vatru na srednje jaku i dovedi smjesu do ključanja pa pusti da  ključa oko 3 minute. Rupičastom kašikom izvadi i baci bijeli luk, dodaj puter, so, biber, preostalih 5 kašika parmezana i 1/2 kašičice limunove korice; kuhaj i dalje miješajući, dok se puter ne otopi, a smjesa malo zgusne. Dodaj tjesteninu i miješajte dok se ne zagrije. Na kraju dodaj rukolu i miješaj dok ne uvene. Prelijte tostiranom smjesom za panko i uživajte u ukusu.

Izvor: eatingwel.com

Ultra.ba

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare