31. Maja 2023.

Ukrajinci nastavljaju da pritiskaju NATO, zahtjevaju konkretne korake ka članstvu

Ukrajina planira da pojača kampanju za članstvo u NATO-u, pokušavajući da ubedi još država članica da je u tome podrže pre neformalnog samita Alijanse u Oslu, piše “Politiko”.

Ministri spoljnih poslova NATO-a sastaće se u norveškoj prestonici kada će između ostalog biti reči i o potencijalnom članstvu Kijeva u toj organizaciji.

Iako postoji opšteprihvaćeno mišljenje da Ukrajina ne može da postane članica NATO-a dokle god se nalazi u direktnom sukobu sa Rusijom, Kijev od zapadnih lidera zahteva da daju konkretne signale koji bi ga stavili na “put ka članstvu” tokom samita Alijanse koji će u julu biti održan u Vilnjusu.

Ukrajinska kampanja bila je posebno vidljiva tokom bezbednosnog samita GLOBSEK, koji se ove nedelje održava u Bratislavi.

Vilnjus bi trebalo da pošalje jasan signal da je Ukrajina politički pozvana da pristupi NATO-u“, rekla je za “Politiko” zamenica premijera Ukrajine Olga Stefanišina.

“Potrebna nam je zajednička posvećenost svih zemalja članica”, dodala je ona.

Заменица премијера Украјине Олга СтефанишинаRuslan Kaniuka / www.globallookpress.com

Države članice NATO-a duboko su podeljene kada je u pitanju potencijalno članstvo Ukrajine u tom vojnom savezu, a to će biti najosetljivije pitanje na julskom samitu u Litvaniji.

Pojedine zemlje iz Istočne Evrope zalažu se za to da se Ukrajini da nedvosmislen signal da jednog dana može postati članica NATO-a, daleko jasniji od onog koji je izrečen tokom samita z Bukureštu 2008. godine.

“Ja imam svoju listu želja (za samit u Viljnusu), a to je: Švedska u NATO, Ukrajini pozivnica”, rekao je češki minisar spoljnih poslova Jan Lipavski za “Politiko”.

Države na zapadu Starog kontinenta, ipak, smatraju da bi se o potencijalnom članstvu Kijeva u NATO-u trebalo ozbiljno razgovarati tek nakon okončanja sukoba u toj zemlji, navodi briselski portal.

Sličnu poruku nedavno je poslao i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, koji je rekao da Ukrajina ne može postati članica tog saveza dok traje aktuelni sukob.

“Mislim da su svi shvatili da postati zemlja članica tokom rata nije na dnevnom redu”, rekao je on, prenosi Rojters.

Za Kijev, to nije dovoljno – oni žele samo konkretne podsticaje koji vode ka članstvu u NATO-u.

“Za Ukrajinu je potpuno neprihvatljivo da ostanemo zaglavljeni na istom mestu na kom se sada nalazimo”, rekla je Stefanišina gotovo pretećim tonom.

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Alijanse već uveliko razmatraju moguće modalitete saradnje tog saveza sa Ukrajinom. Oni se kreću od usvajanja deklaracija podrške do nekakvog Saveta NATO-Ukrajina.

Kijev se time ne zadovoljava i traži više, navodu “Politiko”.

“Za mene, kao zamenicu premijera, veoma je važno da ću dan nakon samita u Vilnjusu moći da razgovaram sa (NATO zvaničnicima) o modalitetima saradnje”, rekla je Stefanišina.

Kijevsko vojno rukovodstvo zauzelo je nešto umereniji stav, naglašavajući da je u ovom trenutku prioritet slanje vojne pomoći.

RTbalkan.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare