9. Oktobra 2023.

Ukrajinci besramno priznali: Spremali smo napade na Zaporošku nuklearku

Načelnik ukrajinske vojne obaveštajne službe general-potpukovnik Kirilo Budanov rekao da su od avgusta 2022. organizovana tri napada na nuklearku, preteći da tako izazovu veliku nuklearnu katastrofu u Evropi

Načelnik ukrajinske vojne obaveštajne službe, general-potpukovnik Kirilo Budanov priznao je u intervjuu za NV da su ukrajinske specijalne jedinice tri puta pokušale da napadnu i osvoje Zaporošku nuklearnu elektranu, koja je od prošle godine pod kontrolom ruskih snaga.

Prema rečima Budanova, prvi od ovih napada odigrao se u avgustu 2022, nakon čega su usledila i preostala dva. 

Tokom prvog napada Ukrajinci su brzim čamcima presekli Kahovski rezervoar vode kod Energodara kako bi na levoj obali reke Dnjepar stvorili pogodan teren za zauzimanje nuklearke. Ipak, bili su prinuđeni da odstupe. 

Druga dva puta takođe su pokušali da se iskrcaju na levu obalu Dnjepra. Poslednji put, kada su pokušali da izvedu napad, u akciji je učestvovalo nekoliko stotina ljudi, a među njima je bilo i stranaca.

Naime, Budanov tvrdi da je i komandant stranih snaga Vadim Popik učestvovao u napadu na nuklearku. Sa njim su, kako dodaje, bili Novozelanđani, ali i državljani nekih drugih zemalja. 

Ipak, ni poslednji napad nije uspeo jer su ruske snage izvele tešku tehniku na obalu, uključujući i tenkove, zbog čega su Ukrajinci bili prinuđeni da se povuku.

Podsetimo, ruska strana od prošle godine upozorava širu javnost da Ukrajina priprema napade na nuklearku. Moskva je istakla da su već bili registrovani neki takvi napadi, dok su pojedini zvaničnici dodali da se zna da Ukrajinci obučavaju nekoliko stotina vojnika za napad na najveće nuklearno postrojenje u Evropi. 

Kijev je, međutim, na čelu sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim demantovao upozorenja koja su stizala iz Moskve, pokušavajući da za potencijalne napade na nuklearku optuži Rusiju. U međuvremenu, Ukrajina je svoje građane čak obučavala za eventualnu nuklearnu katastrofu.

Iako šira javnost makar javno nije istupila sa nedvosmislenim upozorenjima na račun Kijev, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi izjavio je u julu ove godine da za napad na nuklearku mogu biti krivi samo Ukrajinci.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare