19. Juna 2023.

Ukrajina optužuje Mađarsku: “Ovakvi postupci Budimpešte…”

Ruska pravoslavna crkva je ranije ovog meseca saopštila da je grupa ukrajinskih ratnih zarobljenika mađarskog porekla prebačena u Budimpeštu.

Zatvorenici su poreklom iz Zakarpatske oblasti, oblasti u zapadnoj Ukrajini koja graniči s Mađarskom, a gde živi oko 100.000 etničkih Mađara.

Kijev je danas poručio da ukrajinski zvaničnici nisu uspeli da dobiju pristup ratnim zarobljenicima, piše The Guardian.

“Zapravo ih drže u izolaciji”

“Svi pokušaji ukrajinskih diplomata u proteklih nekoliko dana da uspostave direktan kontakt s građanima Ukrajine su bili neuspešni. Zapravo ih drže u izolaciji”, napisao je na Fejsbuku portparol ministarstva spoljnih poslova Oleg Nikolenko.

Dopušteno im je da komuniciraju s porodicom uz prisustvo trećih osoba, i uskraćuju im mogućnost da stupe u kontakt sa ukrajinskom ambasadom, dodao je Nikolenko.

“Ministarstvo spoljnih poslova, Koordinacioni štab za postupanje sa ratnim zarobljenicima i drugi povezani organi Ukrajine nastavljaju da preduzimaju aktivne mere za vraćanje kući jedanaest ukrajinskih ratnih zarobljenika, koje je Mađarska, bez znanja ukrajinske vlade ili međunarodnih organizacija za ljudska prava, izvela iz Rusije”, naveo je on.

Kako je dodao, ovakvim postupcima Budimpešte dovode se u pitanje humanitarni motivi preseljenja Ukrajinaca u Mađarsku.

“Osim toga, mogu da se kvalifikuju kao kršenje odredbi Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine još jednom je apelovalo na mađarsku stranu sa zahtevom da se ukrajinskom konzulu odmah omogući poseta ukrajinskim ratnim zarobljenicima kako bi procenio njihovo fizičko i psihičko stanje, saopštio im njihova prava i pružio hitnu konzularnu pomoć”, istakao je Nikolenko.

Foto:Profimedia

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare