Ukrajina neće skoro u EU: Samit u Kijevu pokušaj da Zelenski lakše proguta tu gorku pilulu - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Ukrajina neće skoro u EU: Samit u Kijevu pokušaj da Zelenski lakše proguta tu gorku pilulu

Lideri Evropske unije sastaće se danas u Kijevu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim u pokušaju da skršene nade za brzo članstvo Ukrajine u EU “zaslade” novim paketom sankcija Rusiji.

Delegacija EU na čelu sa predsedavajućom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen doputovala je juče vozom u Kijev kako bi i simbolično pokazali svoju podršku Ukrajini uoči godišnjice od početka ruske specijalne vojne operacije.

Delegacije su već održale sastanke, a Fon der Lajen i predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel nastaviće danas razgovore sa Zelenskim.

Zelenski je zatražio od EU da dodatno kazni Rusiju, ali nove sankcije koje blok priprema za godišnjicu neće ispuniti zahteve njegove vlade, procenjuje Rojters.

“Postigli smo veoma važno međusobno razumevanje”, rekao je Zelenski o razgovorima u četvrtak. “Da samo zajedno – snažna Ukrajina i jaka Evropska unija – možemo da odbranimo život koji cenimo i da kroz našu dalju integraciju obezbedimo energiju i motivaciju za naš narod da se bori bez obzira na prepreke i pretnje”, dodao je on.

Dok EU podržava Ukrajinu i tamošnje demokratske i ekonomske reforme, odbija da ponudi brzi put do članstva dok je Ukrajina u sukobu, podseća Rojters.

Zvaničnici EU su naveli više uslova za ulazak, od političke i ekonomske stabilnosti do usvajanja različitih zakona EU. Proces će verovatno trajati godinama.

“Neki će možda želeti da spekulišu o kraju utakmice, ali jednostavna istina je da još nismo stigli do toga”, rekao je zvaničnik EU.

Poslednja zemlja koja je pristupila EU bila je Hrvatska 2013. godine, deceniju nakon formalnog podnošenja zahteva. Susedu Ukrajine, Poljskoj, trebalo je 20 godina do pridruživanja 2004. godine.

Ukrajina je podnela zahtev za pridruživanje ubrzo nakon početka ruske specijalne operacije i u junu je dobila formalni status kandidata od EU.

Zvaničnici EU i Ukrajine u Kijevu su razgovarali o dodatnim isporukama oružja i novca za Ukrajinu, kao i veći pristup ukrajinskih proizvoda na tržištu EU, što bi pomoglo Kijevu da pokrije energetske potrebe. Zvaničnici EU rekli su da je bilo reči i o dodatnim sankcijama Rusiji i krivičnom gonjenju njenog rukovodstva zbog sukoba, prenela je agencija Rojters.

EU je, navodno, zatražila više antikorupcijskih mera od Ukrajine, za koju se smatra da ima endemsku državnu korupciju. Briselski zvaničnici poručili su ukrajinskim kolegama da će morati da “izgrade kredibilne rezultate”.

Danas objavljeno

Dogovor iza zatvorenih vrata: Herš otkriva ulogu Šolca u novoj verziji diverzije na Sjevernom toku

M.

Lukašenko: Ako Britanci pošalju osiromašeni uranijum Kijevu – lekcija će biti užasna

M.

Meksički predsjednik: Amerikanci su lažovi

M.

Ostavite komentar