24. Augusta 2023.

Ukradeno preko hiljadu predmeta iz Britanskog muzeja, osumnjičeni je bivši kustos

Procjenjuje se da je skoro dvije hiljade dragocenih artefakta iz Britanskog muzeja je ukradeno ili uništeno, a policija smatra da je za ovakvu štetu odgovoran bivši kustos muzeja. Osumnjičeni Piter Higs je navodno godinama pljačkao muzej, uzimajući predmete koje vrede milione funti, ali on i njegova porodica negiraju optužbe, dok pojedini izvori kritikuju muzej za nedostatak reakcije na prethodna upozorenja na krađe.

Razmera gubitka artefakta je navodno bila toliko velika, da je šokirala osoblje u muzeju. Saznalo se i da je poznati svetski muzej punih osam meseci skrivao ovaj slučaj od javnosti, još od kada su prijavili prvu krađu u januaru. Srebrne ogrlice, drevni novčići i više od 500 keramičkih predmeta spadaju među blago koje je u proteklih 20 godina nestalo iz Britanskog muzeja, a strahuje se da bi ukupan broj ukradenih artefakata mogao dostići i 2.000, otkriva Tajms. Ukradeni predmeti su stariji više od tri hiljade godina.

Tajmsu je rečeno da je osumnjičeni lopov proveo najmanje 20 godina pljačkajući trezore muzeja i iskorišćavajući  nesposobnost te institucije da napravi katalog svojih artefakata. 

Iako još uvek niko nije uhapšen, glavni osumnjičeni je Piter Higs, koji je više od tri decenije radio u muzeju kao kustos mediteranskih kultura. Predma pojedinim izvorima, Higs je krao i prodavao predmete preko onlajn sajtova za kupovinu i njihove cene su predstavljale veoma mali procenat od njihove originalne vrednosti. Navodno je jedan rimski predmet, star više od dva milenijuma i u vrednosti od oko pedeset hiljada funti, na oglas postavljen da se prodaje za samo četrdeset funti.

Higs je optužen za tajno i neprimećeno uklanjanje i uništavanje predmeta iz kolekcije godinama unazad, a neki artefakti su se pojavili na onlajn prodavnicama čak i od 2016. godine. Još uvek nije objavljen tačan broj ukradenih predmeta ali navodno ih ima oko dve hiljade.

“Ovo je najgori slučaj na koji sam naišao, jer ne uključuje samo prodaju značajnih predmeta, već i uništavanje. Iako su bili mali, bili su posebno cenjeni u antici i mogu nam mnogo toga reći o životu u prošlosti, to su bili veoma intimni predmeti,” rekao je za “Telegram” Martin Henig, profesor i stručnjak za rimsku umetnost na Univerzitetu Oksford. Anonimni izvor je dodao da su glavni i odgovorni u muzeju bili “nemarni i nekompetentni” kada su se nosili sa krađama.

Preko vikenda, novi su izvori tvrdili da su šefovi muzeja pokazali “nedovoljno reakcija” kada su bili obavešteni da se njihovi artefakti prodaju preko interneta. Stručnjak za rimske antikviteta, dr Itai Gradel, je pre dve godine upozorio muzej da se njihovi predmeti nelegalno prodaju, ali navodno nije bio zadovoljan nedostatakom reakcije šefova. Gradel smatra da je kradljivac verovatno uzeo i veliki broj neregistrovanih predmeta.

U toku je istraga, ali Higsova porodica smatra da je on potpuno nevin. Predstavnik Britanskog muzeja je za javnost rekao da trenutno ne može da komentariše situaciju i da je sada sve prepušteno policiji.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare