17. Januara 2023.

Ukida se roming u EU za zemlje Zapadnog Balkana

Naime, sporazum o romingu, prema kom će građani zemalja Zapadnog Balkana, među kojima i Srbija, plaćati cene razgovora i korišćenja mobilnog interneta u EU kao u svojim zemljama, zaživeće ove godine, tvrdi hrvatski saborski zastupnik Bojan Glavašević.

Glavašević, koji je tu informaciju objavio na Tviteru, tvrdi da je sporazum blizu realizacije.

“Danas je u Saboru održan odbor za evropske poslove, na kojem je državni sekretar Andreja Metelko Zgombić rekla da je glavni sporazum već potpisan, ali treba potpisati još par manjih sporazuma. Na pitanje kad bi to trebalo da se realizuje, odnosno stupi na snagu, rekla je – ove godine”, rekao je Glavašević za hrvatske medije, dodajući da politička volja za takav sporazum postoji već neko vreme.

Ima jedna lijepa i važna vijest za stanovnike zemalja Zapadnog Balkana i EU: U 2023. godini konačno bi trebao zaživjeti sporazum o roamingu, pa ćemo moći komunicirati jedni s drugima po istim cijenama koje plaćamo u svojim državama.
Makedonija, BiH…) koje su na bilo koji način uključene u proces pristupanja Evropskoj uniji.

To je deo šire ideje o pristupnom procesu. Na tome se radilo još dok je Hrvatska predsedavala Evropskom unijom.

“Ideja je bila da se napravi modifikovani pristupni proces, odnosno da kad zemlje zadovolje određene kriterijume, njihovi građani već mogu da uživaju neke benefite i pre ulaska u Uniju”, rekao je Glavašević.

Na pitanje na koje će se sve cene odnositi sporazum, odnosno radi li se i o telefonskim razgovorima i internetu, Glavašević je odgovorio potvrdno.

“Ali, biće tu i zaštitna klauzula, koja će sprečiti da npr. neko iz Hrvatske uzme pretplatu u Srbiji pa plaća po nižim, dampinškim cenama”, rekao je Glavašević za hrvatski portal Indeks.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare