16. Februara 2023.

Ugašen je jedan od najvećih piratskih servisa

Najveće svetsko antipiratsko udruženje, Alliance for Creativity and Entertainment (ACE) objavilo je da je uspelo da ugasi jedan od najvećih svetskih servisa za preuzimanje ilegalno dobijenih sadržaja, Extreme Download (Extreme-Down.com).
Ovaj servis je bio drugi najpopularniji piratski veb u Francuskoj, odakle je i inicirana akcija njegovog gašenja.

Extreme Download je postojao petnaestak godina, a dugo se opirao gašenju. Često su menjali domene, izbegavali blokade francuskih ISP-ova i deindeksiranje s Googlea, a na kraju su “pali” kada je otkriven glavni operater stranice. On je identifikovan kao Tunižanin, koji je stranicu vodio iz mesta Houmt Souk na tamošnjem ostrvu Djerba. Nakon što je otkriven, vlasnik stranice je predao sve svoje domene udruženju ACE.

Extreme-down je nudio više od 40 hiljada naslova, tj. različitih filmova i serija, u izvornom obliku i lokalizovane na francuski jezik. Servis je beležio između 14 i 15 miliona posetilaca mesečno. Osim iz Francuske, najveći promet su generisali korisnici iz Belgije, Kanade i Švajcarske – dakle, oni s francuskog govornog područja.

U prvim godinama rada, Extreme-down je samo agregovao linkove i preusmeravao promet na tada veoma popularnu stranicu Megaupload. Vremenom je postao ogroman repozitorijum piratskog sadržaja i godinama se borio s pokušajima gašenja. Uspešnu akciju u udruženju ACE su proglasili velikom pobedom za zaštitu autorskih prava u frankofonim zemljama.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare