10. Septembra 2023.

Učesnici marša “Stazom egzodusa 2023 ” iz Tumara krenuli ka Stogu

Kolona od oko 600 učesnika marša “Stazom egzodusa 2023” krenula je jutros od sela Tumare na Ozrenu ka naselju Stog kod Vozuće u opštini Zavidovići povodom obilježavanja 28 godina od progona Srba sa područja Vozuće, doline rijeke Krivaje i južnog Ozrena.

Prije marša učesnici su prisustvovali službi u crkvi Presvete Trojice u Tumarama, gdje su primili blagoslov.

Organizator marša je Zavičajno udruženje Zavidovićana iz Doboja, čiji je predsjednik Zoran Blagojević rekao Srni da u maršu učestvuju građani iz Doboja, Petrova, Modriče, Vukosavlja, Šamca, Bijeljine, Prnjavora, Srpca, Beograda i drugih mjesta.

Blagojević je poručio da se već godinama na ovaj način želi ukazati na stradanja i zvjerske zločine nad Srbima, poslati poruka da se i dalje traga za tijelima 129 nestalih boraca i civila, kao i da zločinci moraju biti kažnjeni.

Među učesnicima su pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Nebojša Vidaković i zamjenik načelnika Policijske uprave Doboj Predrag Lazić, pripadnici Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, i austrijskog Lota EUFOR-a.

Učesnici će se kretati stazom dugom 22 kilometra.

Riječ o kamionskom putu, koji ide pravcem Brijesnica Gornja-Kvrga-Malčići-Borovci-Lozna- Stog, kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili pred pripadnicima takozvane Armije BiH.

Nakon marša, građani će se okupiti kod Crkve Svetog Đorđa u Stogu, u kojoj se nalazi spomen-obilježje poginulim i nestalim borcima, gdje će biti služena liturgija i položeni vijenci.

Vijenci će biti položeni i kod spomenika i krsta, podignutih u znak sjećanja na 21 svirepo ubijenog srpskog vojnika i civila, čiji su posmrtni ostaci, mahom obezglavljeni, pronađeni nakon završetka rata.

Srbi iz Vozuće protjerani sa vjekovnih ognjišta u ofanzivi takozvane Armije BiH, koja je, u zavisnosti od jedinice i smjera napada neprijateljskih snaga, nosila nazive “Uragan 95”, “Farz 95” i “Badr al Bosna”.

Masovno stradanje Vozućana trajalo je od 10. do 24. septembra 1995. godine usljed ofanzive 23.000 muslimanskih vojnika Drugog i Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i odreda “El mudžahedin”, te NATO bombardovanja potpomognutog njihovim jedinicama za brza dejstva, kao i pakistanskim kontingentom međunarodnih mirovnih snaga.

Tada je spaljeno 30 srpskih sela, protjerano 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova, ubijeno 459 boraca Vojske Republike Srpske i civila, dok se za većim brojem još traga.

Padom Vozuće okončano je protjerivanje i etničko čišćenje Srba sa područja zeničke regije, započeto 1992. godine.

Izvor: Glas Srpske

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare