Nastavnici i učenici poslastičarske stručne škole Doboš C. Јožef ekonomskog centra za stručno osposobljavanje u Budimpešti postavili su Ginisov rekord napravivši Doboš tortu od čak 112 metara.
Do Ginisovog rekorda su došli povodom 100. godišnjice smrti poslastičara Doboša C. Јožefa. U sjećanje na legendarnog mađarskog poslastičara snima se i dokumentarni film u kojem će biti i ovaj uzbudljivi događaj.
Torta se izrađivala na nekoliko lokacija, a njeni sastojci dopremljeni su u školu na dan događaja, gdje su je sastavili.
Na rekordnoj torti radilo je ukupno 20 poslastičara i 150 učenika slastičarske škole. Ogromna torta napravljena je od 3.500 jaja, 50 kilograma brašna, 60 kilograma šećera, 62,5 kilograma maslaca, 7,5 kilograma kakao maslaca, 62,5 kilograma tamne čokolade i 7,5 kilograma kakaa u prahu.
Provobitno je planirano da “doboška“ bude dugačka 100 metara, ali je na kraju ispala 112 metara, a isječeno je 4.500 kriški, pa je u tom trenutku i službeno oboren Ginisov rekord, prenosi Agroklub.
Privredna i industrijska komora Budimpešte, kao pokrovitelj ovog događaja, donirala je dio torte u dobrotvorne svrhe.
Inače, dosadašnja rekordna Doboš torta imala je 3.600 kriški i napravljena je 2021. godine u fabrici slatkiša Auhan Mađarska.
RTRS.