25. Aprila 2023.

Učenici iz Niša u Grčkoj prošli kroz pakao: Zapalio se autobus, djeca bježala i iskakala; “Viša sila”

Incident se desio 23. aprila u prepodnevnim časovima, zadnjeg dana četvorodnevne ekskurzije u Grčkoj, na delu auto-puta od Igumenice prema Solunu. Uz dosta sreće niko od učenika nije povređen i oni su se živi i zdravi vratili u Niš sa svim svojim prtljagom.

Majka jednog od učenika, koja je želela da ostane anonimna, kaže da su deca panično iskakala iz autobusa nakon što se prinudno zaustavio na auto-putu kako bi se spasla od ogromnog dima koji je kuljao iz njega.

Autobusi su izgledali novo i lepo

“Kada su deca pošla 20. aprila na ekskurziju, mi smo videli autobuse, izgledali su spolja lepo i novo. U nedelju su krenuli od Krfa ka Solunu, gde je trebalo da posete srpsko groblje i da posle obilaska krenu za Niš. Međutim, na auto-putu ka Solunu autobus je počeo da dimi i dim je počeo da bude sve tamniji i gušći. Autobus je u jednom trenutku stao, deca su panično iskakala kako bi se spasili od gustog dima koji je kuljao iz njega. Prvo su izašli đaci pa su tek onda iznete njihove stvari. Deca su brzo evakuisana i u redu su, ali je moglo da dođe do strašne nesreće. Bilo kako bilo, bitno je da su svi živi i zdravi, ali im ovakva uspomena sa putovanja nije trebala”, kaže majka učenika koja je želela da ostane anonimna.

Gust crni dim kuljao iz autobusa

Ona kaže da snimak koji je napravljen iz drugog autobusa zapravo pokazuje dramatičnost situacije u kojoj su se deca našla i da se vozilo nije “samo malo zadimilo”.

“Snimak je napravljen iz autobusa koji je išao ispred njih. Opasnost prva je bila to što su deca mogla da se uguše, da se zapale. Meni je to strašno. Neko to smatra olako, ja celog dana nisam bila ni živa ni mrtva. Onda, deca su morala da iz autobusa izađu na auto-put, što je bila dodatna opasnost, da ih neko ne pokosi. Nekako su ih transportovali do obližnjeg odmorišta gde su bili sat vremena dok se nisu ukrcali u drugi autobus za Solun koji je stigao. Deca su došla u Niš oko 2 časa iza ponoći. Na sreću niko nije imao neke tegobe. Neke devojčice su se žalile da su imale mučninu i vrtoglavicu, verovatno od dima, ali niko nije tražio medicinsku pomoć. Ovakve slike im sigurno nisu trebale za uspomenu sa ove ekskurzije. Objašnjenje da ‘nije strašno, dimilo je, nikome se nije desilo ništa’ nama nije dovoljno. Pa šta treba, da se reaguje tek kada se nekome nešto desi?”, kaže majka učenika.

Pokvario se i prethodnog dana

Majka učenika kaže da se isti autobus pokvario i prethodnog dana, ali da nije dimio.

“U subotu su deca išla u obilazak Krfa, taj autobus se pokvario i tada pa nisu mogli da idu sa njim već je ovaj jedan vozio jednu turu pa se vratio po drugu. Nekoliko dana pre polaska na ekskurziju desio se incident učenicima gimnazije Svetozar Marković koji su se vraćali iz Italije. Pred polazak naše dece, komentarisali smo kako naši autobusi su ekstra i vozači su mladi a eto šta se desilo. Pravo je pitanje da li će neki autobus da bezbedno doveze i odveze našu decu bez toga da pukne guma, da pozli vozaču, da se zapali autobus, da slete sa puta… Ne znam šta da kažem, ovo ukazuje da bi autobusi morali da prolaze više kontrola”, dodaje majka dečaka.

Autobusi su bili ispravni pre puta

U agenciji VIP turs u Nišu koja, kako nam je rečeno, nije bila prevoznik, već organizator putovanja, kažu da su autobusi bili sasvim tehnički ispravni pre polaska na put, da nije bilo nikakvih posledica po đake i da je je slučaj “predimenzioniran”.

“Tu je došlo do predimenzioniranja informacija. Prilikom povratka je došlo do kvara autobusa, zadimilo se pozadi, vozač je stao na zaustavnu traku, parkirao vozilo, deca su izašla iz vozila, drugi autobus je bio iza njih, preuzeo ih je, odvezao ih do najbližeg autobuskog stajališta. Nakon konstatacije vozača da je kvar malo ozbiljniji, mi kao organizatori putovanja smo angažovali zamenski autobus iz Grčke koji je preuzeo decu i deca su nastavila put po programu putovanja do Soluna, završili sve po programu i stigli u Niš u očekivano vreme, sat-dva, gore dole”, kažu u agenciji VIP turs.

U ovoj agenciji napominju da nije bilo nikakvih posledica, da deca nisu povređena niti im je prtljag oštećen.

“Bio je kvar, izlazio je dim pozadi iz motornog prostora. Da li na auspuhu, da li je turbina “produvala”, ili već šta, ne razumem se. U kontaktu smo bili sa vodičima. Rekli su mi da autobus ne može da nastavi. Krenuli smo u organizaciju novog prevoza. Uzeli smo iz Grčke novi autobus i oni su za 45 minuta nastavili put. Deca su odmah bila prevezena do stajališta kraj puta, bili su samo kraće vreme kraj auto puta”, kažu u agenciji. Prema njihovim rečima, autobusi su bili ispravni i novije proizvodnje.

“Mi smo angažovali prevoznika koji je vozio decu na ekskurziju. Izvršen je tehničku pregled pre polaska, vozila su bila tehnički ispravna. Autobusi su tu negde 2014, 2015.godište, relativno noviji. U svakom slučaju sve je bilo po protokolu i pravilnicima. Ovo što se desilo je viša sila. Da je bio neispravan, ne bi mogao da stigne do Krfa. Niko nije povređen, mislim da je sve malo predimenzionirano”, kažu u agenciji.

Ilustracija: EPA/MIRCEA ROSCA

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare