2. Marta 2023.

Učenici iz Banjaluke traže predmet zdravstvena zaštita mladih

Istakli su ovo za “Nezavisne novine” učenici Ugostiteljsko-turističko-trgovinske škole iz Banjaluke, koji su uradili istraživanje o ovoj temi, te došli do zaključka da se u današnje vrijeme sve više susrećemo sa problemom neželjene trudnoće kod maloljetnica.

Oni su o ovom problemu istraživali u okviru projekta “Ja građanin”, na praktičnom dijelu predmeta demokratija i ljudska prava, gdje su došli do saznanja da mladi nemaju dovoljno pouzdanih i tačnih izvora informacija o ovoj temi.

“Istraživanja koja smo radili pokazala su da djeca već sa 12-13 godina stupaju u odnose needukovani, ne pričaju o tome sa roditeljima i nemaju dovoljno informacija na internetu. Osim neželjene trudnoće, isto tako važan problem su i polno prenosive bolesti, zbog čega smo došli do zaključka da bi trebalo već u osnovnoj školi, odnosno u osmom i devetom razredu, uvesti predmet zdravstvena zaštita mladih”, navode učenici i dodaju da su rezultate ankete dostavili upravi škole, te da su i oni svjesni tog problema i podržavaju ih.

Pojašnjavaju da su istraživanje radili u njihovoj školi, a anketirali su učenike od prvog do trećeg razreda.

“Različita su mišljenja učenika, pa tako neki nisu željeli da pričaju o tome jer im je neprijatno, dok su neki zrelije razmišljali. Recimo, jedno pitanje je glasilo: Kada mislite da je najbolje stupiti u seksualne odnose, a manji broj njih je odgovorio od 13 do 15 godina, dok je većina zaokružila 18+, a samo je jedan odgovorio ‘kada se osjećamo spremno'”, navode učenici.

Dodaju da je i u njihovoj školi bilo slučajeva neželjene trudnoće.

“U našoj školi je bilo slučajeva da se djevojke ispišu ili završe vanredno zbog iznenadne trudnoće. Zbog svega toga je naš cilj bio da vidimo koliko su učenici osviješteni o ovoj temi i kako razmišljaju mlađe generacije. Došli smo do zaključka da su uglavnom djevojke svjesnije od muškaraca”, dodaju učenici.

Milena Tošić, profesorka demokratije i ljudskih prava u ovoj školi, potvrdila je da su učenici došli do određenih saznanja, te da predlažu da se uvede predmet zdravstvena zaštita, jer je problem seksualne needukacije ne samo neželjena trudnoća, već i druge polne bolesti, o čemu mladi nemaju razvijenu svijest.

“U današnje vrijeme je veoma važno da se da značaj tome, a meni je bilo drago što su oni otvoreno kazali da, bez obzira na to koliko su njima dostupne informacije, ne istražuju te teme, te da i u porodici veoma mali broj razgovara o tome”, rekla je Tošićeva za “Nezavisne”.

Prema njenim riječima, radeći u prosvjeti, svi su svjesni da se vrlo malo govori o tome na časovima odjeljenske zajednice.

“Ako nešto nije obavezno, onda nema tu dimenziju i važnost, tako da bi zdravstvena zaštita, kao predmet, bila zaista korisna”, dodala je Tošićeva.

Nezavisne novine

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare