8. Decembra 2023.

U zemlji blagostanja danonoćno odjekuju pucnji, a ubistva vrše djeca: ‘Ostalo im je 10.000 evra…’

Zločine u Švedskoj uglavnom čine deca imigranata koji vide da njihovi roditelji nemaju budućnost.

Zemlja prosperiteta, napretka i socijalne osetljivosti u kojoj tako nešto izgleda nemoguće, bar izdaleka. U mnogim švedskim predgrađima ovih meseci danonoćno odjekuju pucnji – narko-bande su u ratu. Imaju oko trideset hiljada članova, što je više nego što Švedska ima policajaca. Ove godine je poginulo više od 50 ljudi, više od 140 eksplozija, piše Dnevnik.hr.

Odakle toliki porast nasilja? Provereni tim u toj zemlji tražio je odgovore od policajaca, kriminalista, sociologa, novinara, a razgovarali su i sa bivšim osuđenikom, Balkancem, koji iz prve ruke govori kako izgleda švedski bos i zašto su bande sve više koristeći decu u svom prljavom poslu. I dok pojedini reperi u toj zemlji veličaju zločin, pa i sami učestvuju u njemu, pred kameru je izašao jedan od najvećih švedskih muzičara dr Alban.

31-godišnji vođa bande Satudarah ubijen je usred bela dana u tržnom centru na jugu Malmea. Slučaj ima sva obeležja rastućeg švedskog problema o kome su počeli da izveštavaju mediji širom sveta. To je jedan od stotina obračuna sa narko-bandama. Većina njih su potomci doseljenika. U atentatu je ranjen prolaznik, a atentat je izvršio 15-godišnji mladić.

Uzeli su mu krv posle ubistva, bio je drogiran… Dakle, nije znao šta radi i dobio je tri godine u kući za ubistvo”, rekao je Anes.

Sagovornik Proverenog zna ponešto o tome zašto su u Švedskoj, legendarnoj zemlji blagostanja, vrhunskog besplatnog obrazovanja, humanizma i solidarnosti, neka od najtežih zločina počela da čine deca.

“Dok sam bio u tim vodama, imao sam ljude koji su prodavali za mene, bili su relativno deca. Oni jedino smeju da prodaju, za njih nema kazne”, rekao je Anes.

Priča o bandama u Švedskoj počinje krajem prošlog veka sa motociklističkim grupama Hell's Angels i Bandidos. Nastavlja se sa posthladnoratovskim zločinačkim organizacijama, među kojima se posebno ističu južni Sloveni. Nova generacija, odgovorna za stotine ubistava poslednjih godina, više nisu bande stare škole, već potpuno u duhu 21. veka koristeći mrežu.

„Bande imaju hijerarhiju, određena pravila, vođstvo, ime, možda čak i logo, ali kriminalne mreže se sastoje od pojedinaca koji su slabo povezani jedni sa drugima. Dakle, ili se udružite sa njima da počinite određeni zločin, a zatim idite svojim putem, ili ste član jedne kriminalne mreže, ali i druge, pa čak i treće. I stalno prelazite iz jedne u drugu“, objasnio je kriminolog Ardavan Khoshnood.

“Njihova lojalnost se brzo menja. Jednog dana su prijatelji, sledećeg su neprijatelji”, dodao je Erik Asberg, policijski komandant za južni Malme.

Raskol u jednom takvom hibridu bande i mreže uzrok je desetina ubistava koja su poslednjih meseci potresla velike i male gradove. Organizacija se zove Fokstrot, po nadimku vođe – Lisica ili Lisica. Njegovo pravo ime je Rava Madžid, kurdskog je porekla i verovatno je pobegao u Tursku. Sukobio se sa svojom desnom rukom Ismailom Abdom zvanim Jagoda.

„Pucnjave su u poslednje vreme postale malo bezobzirnije i nemilosrdnije. Imali smo incidenata u kojima su greškom pogođeni nevini posmatrači“, primetio je Asberg.

Scene eksplodirane zgrade u gradu Upsala obišle su svet. Manje je poznato da je u njoj ubijena majka Ismaila Abdo Jagode. Stari gangsterski kodovi više ne važe.

“Ranije je to bilo između kriminalaca, postojao je nekakav ugovor. Pa, ako imam problem sa tobom, samo me ubij. Sada više ne, sada mešaju porodice, i očeve, i majke, i sve”, on zabeleženo.Anes.

Kriminalne mreže počele su da pronalaze svoje male vojnike u tzv ugrožena naselja. Oni u kojima etnički Šveđani retko kupuju ili iznajmljuju stan. Nema kraja onima koje, iz decenije u deceniju, zapljuskuju sve veći talasi imigranata iz sve udaljenijih, ratom zahvaćenih zemalja: Bosne, Somalije, Palestine, Sirije.

“Deca koja odrastaju na ovim prostorima vide da njihovi roditelji nemaju budućnost. Roditelji su im nezaposleni. Možda imaju zdravstvenih i finansijskih problema”, primetio je sociolog Mikael.

Ovoj deci već u osnovnoj školi prilaze nekoliko godina stariji regruteri bandi.

Obećavaju im novac, luksuzne satove, luksuzan život, žene“, rekao je kriminolog.

„Ovde u Švedskoj nema zatvora za decu. Za jedno ubistvo dobiju dve-tri godine u domu, a on za ubistvo 10.000 evra, ili 5.000 evra. Tako ubistva najčešće počine maloletnici uzrasta od 14 i 16“, rekao je Anes, piše Dnevnik.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare