24. Maja 2023.

U Velikoj Britaniji rođena prva beba sa tri DNK: “Proces oplodnje je jako komplikovan”

Cilj ovog poduhvata je pokušaj da se spreči prenošenje naslednih neizlečivih bolesti. Beba ima DNK majke i oca, plus malu količinu genetskog materijala, oko 37 gena od donora.

Prvi ovakav uspešan poduhvat odrađen je u SAD 2016. godine, međutim, da li je to bio prvi pokušaj?

“Ovaj metod star je nekoliko decenija, tako da je pre SAD to odrađeno u Velikoj Britaniji, to je pokušaj lečenja poremećaja mitohondrija”, izjavio je prof. dr Aleksandar Ljubić za TV Prva i dodao, “U to vreme je u Engleskoj postojao veliki centar koji se bavio ovakvim načinom oplodnje, sve dok nije uočen problem koji je pripisan tome da je u većem procentu pomešana DNK mitohondrija tri osobe, i bebe su rađane nezdrave, tako da je ta tehnologija u tom trenutku bila zabranjena.”

Bilo je potrebno 15 godina kako bi se tehnologija za ovaj način oplodnje razvila i doprinela uspešnoj intervenciji, time je rođena zdrava beba otporna na nasledne bolesti svojih roditelja.

“Proces oplodnje na ovaj način je jako komplikovan, potrebno je izdvojiti genetski materijal majke i preneti ga u zdravu ćeliju donorke, jer ona ima zdrave mitohondrije, nasledne mutacije i poremećaje koje je majka razvila tokom života neće uticati na potomstvo, odnosno neće ih beba naslediti”, rekla je Milica Kristivojević za TV Prva.

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare