12. Januara 2023.

U Srbiji potvrđeni prvi slučajevi malih boginja

Direktor “Batuta” Verica Jovanović pojasnila je da se klinička slika najčešće manifestuje visokom temperaturom, curenjem nosa i crvenilom očiju, a da se nakon par dana pojave ospe.

“Četiri dana pre nego što se pojave ospe, osoba je visoko infektivna, kao i četiri dana posle pojava ospa i može je preneti na druge. Zato apelujemo na sve roditelje čija su deca napunila godinu dana da se jave na vakcinalni punkt i da ih vakcinišu”, izjavila je Jovanovićeva za RTS.

Govoreći o obuhvatu vakcinisane djece MMR-vakcinom, Jovanovićeva je navela da je ona najniža u posljednjem periodu.

“Ona bi trebala da iznosi više od 95 odsto, što u Srbiji nije slučaj. Prema podacima kojima raspolažemo, obuhvat u prošloj godini je bio 71 odsto kada je reč o uzrastu dece do dve godine, dok je kod dece predškolskog uzrasta taj obuhvat oko 85 odsto, što nije dovoljno”, navela je Jovanovićeva.

Jovanovićeva je upozorila da komplikacije mogu biti teške, pa čak mogu i dovedu do smrtnog ishoda, što se dešavalo tokom posljedenje epidemije.

Ona je navela da se, osim malih boginja, u Novom Pazaru pojavila i mononukleuza kod djece školskog uzrasta, tako da se i to prati.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare