11. Augusta 2023.

 U Španiji izmjeren novi temperaturni rekord

Istočni španski grad Valensia postavio je u četvrtak novi temperaturni rekord, dok je Španiju zahvatio treći toplotni talas ovog ljeta.

Živa je porasla na 46,8 stepeni Celzijusa na aerodromu u Valensiji, obarajući prethodni rekord od 43,4 stepena Celzijusa postavljen 6. jula 1986. godine, objavila je državna meteorološka agencija Aemet na društvenim mrežama.

Centar mediteranskog lučkog grada bio je prazniji nego inače jer su brojni ljudi ostajali u zatvorenom prostoru kako bi se sklonili od vrućine ili su pobjegli na selo ili na obližnje plaže.

Oni koji su ipak izašli napolje koristili su lepeze i suncobrane kako bi se zaštitili od užarenog sunca ili su se hladili vodom iz fontana.

– Ovo ljeto je bilo užasno, ne možemo živjeti u svom stanu – rekao je stanovnik Valensije Nazim Ali.

Lokalna vlada otvorila je klimatizirano sklonište kako bi beskućnicima omogućila da pobjegnu od vrućine i pristupe vodi, hrani i tuševima.

– Noću koristimo klima uređaj i ventilator. Tokom dana pokušavamo da napustimo kuću što kasnije možemo ako nemamo posla i odemo na plažu – rekao je Roberto Gimenez, drugi mještanin.

Rekord za najvišu temperaturu u Španiji – 47,6 stepeni Celzijusa – registrovan je 14. avgusta 2021. na Aemetovoj meteorološkoj stanici u La Rambli u južnoj provinciji Kordoba.

Očekuje se da će toplotni talas koji pogađa većinu centralne, južne i istočne Španije popustiti u petak.

Naučnici tvrde da su toplotni talasi postali učestaliji zbog klimatskih promjena.

Kako globalne temperature rastu tokom vremena, predviđa se da će toplotni talasi postati češći i intenzivniji, a njihovi uticaji sve rasprostranjeniji, prenosi AFP.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare