28. Maja 2023.

U Španiji danas lokalni i regionalni izbori

Sančez, koji je na funkciji od 2018. godine, upravlja četvrtom po veličini ekonomijom evrozone u koaliciji sa krajnje levičarskim Podemosom, prenose agencije.

Od 12 autonomnih pokrajina u kojima se danas održavaju izbori, u 10 upravljaju socijalisti sami ili kao deo koalicije. Te regionalne vlade bile su ključni Sančezovi saveznici, posebno tokom pandemije kovida i na njih se oslanjao kada je nametao ograničenja i restrikcije vezane za koronu.

Glavna opoziciona konzervativna Narodna stranka (PP), koja je mesecima bila u vrhu prema anketama, označila je nedeljne izbore kao referendum o Sančezu.

PP, koja je u opoziciji otkako je izbačena iz centralne vlade nakon niza korupcijskih skandala pre pet godina, želi da preuzme što više regiona od vladajuće Španske socijalističke radničke partije (PSOE), ali će verovatno morati da se osloni na podršku stranke Voks u formiranju novih regionalnih vlada u svim spornim regionima osim Madrida.

Španski premijer Pedro Sančez, koji je i lider PSOE, započeo je kampanju u nadi da će naglasiti ekonomske rezultate svoje vlade, nove stambene reforme i šeme za pomoć mladima.

Međutim, njegovi pokušaji da progura ta dostignuća brzo su iskočili iz koloseka nakon što se pokazalo da je baskijska nacionalistička partija, EH Bildu, na čiju podršku se manjinska vlada oslanja u Kongresu, kandidovala 44 osuđena člana Ete, uključujući sedam osoba koje su proglašene krivima za nasilne zločine.

Iako je Sančez kritikovao odluku EH Bildu, opisavši je kao zakonitu, ali “očigledno nepristojnu”, a baskijska stranka kasnije saopštila da sedam kandidata osuđenih za nasilje neće zauzeti svoja mesta, šteta je učinjena, a lider PP, Alberto Nunjez Feho, obrušio se na Sančeza zbog njegovog oslanjanja na Bildu i katalonske stranke koje se zalažu za nezavisnost.

Eta je ubila 829 ljudi nakon svoje nasilne, pet decenije stare potrage za stvaranjem nezavisne baskijske domovine pre nego što je napustila svoju oružanu kampanju 2011. godine i raspustila se pre pet godina.

Foto: Tanjug/AP Photo/Susan Walsh
Izvor: B92
Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare