Prirodni vitamini su naš najveći saveznik , a mi znamo kako ih nabaviti!
Kako ukusna ‘utješna’ hrana koja grije dušu i tijelo u hladnom godišnjem dobu može biti najveći saveznik u prevenciji sezonskih bolesti? Lako – puna je vitamina i minerala, ali samo ako birate prave namirnice, po mogućnosti domaćeg porijekla, pune bogatih nutrijenata.
Vitamini, minerali, razni suplementi, sprejevi ili sirupi… šta se krije u vašim ormarićima ili fiokama u koje morate posegnuti da biste sačuvali svoje zdravlje ove sezone? Na fakultet, posao ili hobije možemo stići samo u dobrom zdravlju, zato želimo po svaku cijenu izbjeći bakterijske ili virusne infekcije, prehlade i još gore – bilo koji oblik gripe. Najbolji lijek za isto je svakako prevencija. Svako od nas to prakticira na svoj način, ali istraživanja jasno pokazuju – najbolje je jačati imunitet vitaminima i mineralima i drugim nutritivnim spojevima prirodno – iz hrane!
Hranjiv obrok je pola zdravlja!
Prirodni vitamini efikasnije djeluju na organizam od sintetičkih. Nećemo pogriješiti, a vjerujemo da ćemo mnoge ljude obradovati, ako kažemo da je najbolja prevencija zdravlja priprema zdravih i ukusnih obroka punim vitamina i nutrijenata!
Zvezda ovakvih obroka svakako je nutritivno bogato povrće kao odličan izvor vlakana, enzima, vitamina i minerala. Nemamo ništa protiv, hranljiva supa sa povrćem je prava jesenja ugodna hrana koju svi želimo na trpezi!
Jesen nam donosi obilje voća iz prirode, međutim, gdje možemo potražiti zamjenu za druge vitamine i minerale iz domaćih namirnica koje nam nisu dostupne tokom cijele godine?
Rješenje na dohvat ruke
Podravka , brend uz koji smo odrasli i koji ima dugogodišnju tradiciju unošenja sigurnosti na domaćem tržištu, plasira upravo takvu hranu , a u svojim rješenjima, poput konzervirane hrane, koristi domaće sastojke. Jedan je od vodećih brendova na domaćem tržištu, koji svojim kontinuiranim i dosljednim radom zapravo svjedoči o važnosti samodovoljnosti u poljoprivredi u smislu kontinuiranog povećanja vlastitog uzgoja i domaćih sirovina u svojim proizvodima kroz kulture koje se potpuno domaćeg porijekla i na taj način ih čini dostupnim tokom cijele godine.
Passata, bez koje teško možemo zamisliti bilo koji obrok!
Gotovo da ne postoji jelo koje se ne može poboljšati paradajzom – bogatim vitaminima A, C, K, B6 i B9 i dragocjenim likopenom. Štaviše, paradajz, obično u obliku savršene pasate, često je glavna i glavna uloga u jelu. Zamislite samo ukusnu picu ili svoje omiljene ćufte! Podravkine pasirane rajčice, osim aromatiziranog začinskog bilja, imaju i važne nutritivne vrijednosti, a što je najvažnije, napravljene su od domaćeg voća s najljepših, sunčanih polja Hrvatske, koje se prerađuju u roku od samo 24 sata kako bi zadržale neodoljivu svježinu. i ishrana!
Omiljeni grašak je odličan izvor vitamina C
Kada govorimo o prehladama i sezonskim bolestima, vitamin C je takođe neophodan, a nalazimo ga u omiljenom grašku! Hrana koju obožavamo lako se kombinuje u variva, priloge, supe, salate. Osim toga, bogat je vitaminima B grupe, gvožđem, kalijumom, fosforom, cinkom i odličan je izvor proteina, ugljenih hidrata i vlakana. Ovo povrće s najbogatijim hranjivim tvarima tako dobro poznatog domaćeg okusa dostupno nam je tijekom cijele godine upravo zahvaljujući Podravki i modernoj tehnologiji proizvodnje.
Vitamini u sendviču – ako baš morate
Ako baš morate nešto da uzmete na brzinu, ne brinite – u sendvič možete dodati vitamine i minerale u obliku hrskavih, ukusnih (i ništa manje važnih, domaćih) kiselih krastavaca!
Kiseli krastavci sadrže vitamine C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin i tiamin. Bogat su izvor minerala, uključujući gvožđe, kalijum, natrijum i fosfor, a sadrže i određene količine proteina sa vrlo malo masti i dijetalnih vlakana. Naravno, francusku salatu ne možemo zamisliti bez kiselih krastavaca, a one donose i osvježavajući trenutak uz jela sa pečenim mesom i dopunjuju lagane i zdrave salate.
Možete li zamisliti obrok bez ajvara? Odlično, jer svi znamo da je jedan od glavnih sastojaka ovog dodatka biber, koji ima četiri puta više vitamina C od pomorandže, a zatim patlidžan. Pored minerala i vitamina, patlidžani su bogati kalcijumom, kalijumom, cinkom i drugim fitonutrijentima. Okus Podravka ajvara spoj je blage klime i plodne zemlje na kojoj rastu izvorne paprike Podravke, Slavonke i Pitome te bogate kulinarske ekspertize stručnjaka kojima možete vjerovati.
Osim nutritivnih vrijednosti, ne treba zaboraviti ni osjećaj zadovoljstva i onu posebnu udobnost koju nam svakako pruža topli obrok koji nas podsjeća na djetinjstvo, kao što su supa i gulaš. Ne zaboravimo da je ovakvo jelo saveznik i za naše zdravlje, osim što nas oraspoloži, ima i veliku ulogu u prevenciji sezonskih bolesti. Donosimo vam recept za upravo takav jesenji gulaš koji možete obogatiti domaćim namirnicama. Lepo se provedite!
Jesenji gulaš
Sastojci:
1 luk
2 kašike ulja
30 g Podravka špinata
200 g Podravka smeđeg graha
300 g Podravka slanutka
110 g slatkog krompira
390 g Podravka Passata
1 češanj belog luka
2 kašičice vegete
1 žlica Podravka glatkog brašna
70 g celera
54 g šargarepe
Priprema:
Na zagrijano ulje stavite sitno seckani luk, kratko propržite i dodajte narezanu šargarepu, celer i pržite dok ne porumeni.
Po povrću pospite brašno i dobro promiješajte. Preliti sa 400 ml vode, dodati Vegetu, sitno iseckani beli luk, batat isečen na kockice, Passatu , provriti i kuvati na laganoj vatri.
Zatim dodajte ocijeđeni slanutak, pasulj i spanać. Kada završite, kuvajte još 10 minuta.
Nutri kutak: Gulaš je bogat povrćem i mahunarkama, koji su odličan izvor vlakana. Mnogo je razloga zašto djecu treba poticati da jedu hranu koja je dobar izvor vlakana. Ovo je jedan od načina da ulažu u njihovu zdravu budućnost. Vlakna daju osjećaj sitosti i pomažu dobroj funkciji probave, dobar su partner u borbi protiv dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i drugih bolesti savremenog načina života.
Gloria.rs