18. Maja 2023.

U SAD uhapšen bivši nadzornik logora Čelebići, evidentisan kao prijavljena osoba za ratni zločin

Tužilaštvo BiH, u predmetu Međunarodne pravne pomoći, ostvarilo je komunikaciju s partnerskim institucijama SAD, kao i nadležnim institucijama u BiH, u vezi sa spomenutom osobom – kazali su u Državnom tužilaštvu.

S obzirom na to da je predmet za ratne zločine nad žrtvama srpske nacionalnosti u Čelebićima kod Konjica, procesuisan u Haškom tribunalu (ICTY), iz Tužilaštva BiH navode i kako će biti ostvaren kontakt i zatraženi podaci iz predmeta ICTY koji se odnose na spomenutu osobu.

– Posebno Odjeljenje za ratne zločine, kao i Odjeljenje za međunarodnu pravnu pomoć, spremni su za svaki oblik pomoći i saradnje, s partnerskim institucijama SAD u vezi sa spomenutim osumnjičenikom – napominju, nadalje, iz Tužilaštva BiH, navodeći kako s partnerskim institucijama u zemljama regiona, EU i svijeta provode aktivnosti u borbi protiv nekažnjenosti ratnih zločina.

Mrndžić, bivši nadzornik logora Čelebići, u SAD je uhapšen zbog navodnih lažnih tvrdnji o progonu, kako bi postao izbjeglica SAD, a kasnije i američki državljanin.

Kako je saopštilo američko ministarstvo pravosuđa, Mrndžić je u SAD optužen za lažiranje i prikrivanje materijalnih činjenica od američke vlade, korištenje prevarom stečenog pasoša i posjedovanje i korištenje prevarom stečenog uvjerenja o naturalizaciji i lažno stečene kartice socijalnog osiguranja.

Za korištenje prevarom stečenog pasoša i lažno stečenog uvjerenja o naturalizaciji u SAD je zaprijećena kazna do deset godina zatvora, nakon čega slijedi tri godine puštanja na slobodu pod nadzorom i novčana kazna od 250.000 dolara (oko 250.000 evra), piše Avaz.

Mrndžić je nakon prvog pojavljivanja pred federalnim sudom 17. maja pušten uz kauciju od 30.000 dolara (oko 30.000 evra).

Srpskainfo.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare