16. Maja 2023.

U Rejkjaviku počinje dvodnevni samit ministara Savjeta Evrope

Zbog odbijanja amandmana Srbije da se poštovanje teritorijalnog integriteta odnosi na sve članice, Srbija je najavila da c´e biti uzdržana na današnjem glasanju.
Očekuje se da c´e učesnice Samita glasati o Deklaraciji koja se tiče teritorijalnog integriteta Ukrajine, Gruzije i Moldavije.
Na kraju sastanka, Island c´e predati predsedavanje Komitetom ministara Saveta Evrope Letoniji.
Kako je ranije najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučic´, Srbija c´e na skupu Saveta Evrope biti predstavljena na najnižem nivou i bic´e uzdržana prilikom glasanja o Rezoluciji o zaštiti teritorijalnog integriteta Ukrajine, Moldavije i Gruzije.
“Bic´emo uzdržani i oni nec´e moc´i da kažu da je odluka prihvac´ena jednoglasno. I obrušic´e se na mene, ali to nema veze. Podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine, Moldavije i Gruzije, ali nismo spremni da se odreknemo našeg teritorijalnog integriteta”, rekao je Vučic´.
On je podsetio da je Srbija podnela amandman na tu rezoluciju u kome je “između zareza” tražila da se ubaci poštovanje teritorijalnog integriteta svih zemalja članica SE, ali da je na insistiranje, pre svega Nemačke, to odbijeno.

SPUTNIK

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare