23. Marta 2023.

U Palati Srbija premijerno prikazan film “Dosije Kosovo – Žuta kuća”

Film čiji je autor Slađana Zarić, a koji je snimljen u saradnji RTS-a i Ministarstva unutrašnjih poslova, premijerno je prikazan u okviru obilježavanja 24 godine od početka NATO agresije na Srbiju.

Tom prikom ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić naglasio je da je film “Žuta kuća” još jedan način da podsjetimo na stradanja, strahote, užase, zlo kroz koje je prošao srpski narod, da pokažemo istinu da se srpski narod borio za očuvanje ognjišta i svaki grumen svoje zemlje.

  • Ako govorimo o tome toliko glasno činimo se da se takve strahote ne ponove. Ako nešto ne smijemo da zaboravimo to je stradanje našeg naroda. Ne smijemo zaboraviti bol djece, njihovih roditelja, braće i sestara – rekao je Gašić i podsjetio da Srbija ima bogatu istoriju, ali i istoriju stradanja, pogotovo tokom 20 vijeka.

Zahvaljujući Aleksandru Vučiću država je posvećena sjećanju na najveća stradanja, jer to su, kako je dodao, naš dug i obaveza da pokažemo da se sjećamo onih koji su znali koliko su važni sloboda i mir.

Njegovanje kulture sjećanja preduslov je za opstanak i budućnost Srbije, rekao je Gašić prije projekcije filma.

Film je urađen je na osnovu istraživanja Dika Martija i izvještaja koji je usvojen u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, kao i na jednom Unmikovom dokumentu iz 2003. godine, u kojem su date izjave svjedoka, bivših pripadnika tzv. OVK koji su imali direktna ili indirektna saznanja kako o transportovanju Srba u Albaniju, tako i o trgovini njihovim organima.

Zarić je ranije podsjetila da je nakon izvještaja Dika Martija, sprovedena i prilično opsežna istraga kojom je rukovodio specijalni tužilac Klint Vilijamson, a kojom su potvrđeni Martijevi navodi.

  • To je teška i tragična priča o sudbini kidnapovanih ljudi, atmosferi koja je vladala poslije 10. juna 1999, priča o pravdi koja je bila selektivna. Ljudi su kidnapovani na ulici, na radnom mjestu, imali smo čak i slučajeve da su kidnapovani ljekari ispred bolnice, student stomatologije koji je radio u hitnoj pomoći, i to se dešavalo pred kontingentom Kfora koji je tada bio prisutan – navela je autorka filma.

Prema dokumentima, nestalo je, stradalo ili ubijeno više od hiljadu ljudi, od kojih je više od 700 Srba. Za sudbinu njih 400 se ne zna do danas. Među žrtvama su bili i Albanci koji nisu bili lojalni tzv. OVK.

Zarić je podsjetila i da je jedan broj Srba odmah po kidnapovanju na Kosovu ubijan, dio je vođen u improvizovane logore kojih je na Kosovu 1999. godine, a gdje je najstrašnije bilo u junu, julu i avgustu.

  • Kada je pred očima međunarodne zajednice postalo rizično, jer ja ne mogu da kažem da Kfor te nestale nije tražio, tzv. OVK je počeo da ih transportuje u Albaniju – navela Zarićeva koja je i autor filma “Ratne priče sa Košara” – koji predstavlja zahvalnost herojima iz 1999. godine.

Film će nakon premijere u Palati Srbija, kojoj su prisustvovali i ministar Zoran Gajić, Danica Grujičić, Đorđe Miličević, predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju na čelu sa Petrom Petkovićem, SPC, savetnici, porodice žrtava, kao i nestalih, biti prikazan i na RTS-u, u 21 sat.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare