31. Marta 2023.

U novoj koncepciji spoljne politike Amerika označena kao glavni inicijator antiruskog kursa u svijetu

U dokumentu se konstatuje nivo međunarodne napetosti bez presedana u poslednjih deset godina.

“Konstatuje se egzistencijalni karakter pretnji po bezbednost i razvoj naše zemlje koje nastaju usled aktivnosti neprijateljskih država. Kao glavni inicijator i realizator antiruskog kursa direktno su označene SAD i politika Zapada u celini usmerena na maksimalno slabljenje Rusije i okarakterisana kao hibridni rat novog tipa”, rekao je ruski ministar.

Logika nove koncepcije spoljne politike odraz je revolucionarnih promena u međunarodnim pitanjima, rekao je Lavrov.On je dodao da se u tom dokumentu govori i o najozbiljnijoj strukturnoj perestrojki svetske privrede.

“U uslovima pretnji spolja u novoj koncepciji spoljne politike je potvrđeno da je princip nedeljivosti bezbednosti moguc´ ako postoji princip uzajamnosti”, rekao je šef ruske diplomatije.Nova koncepcija spoljne politike podrazumeva moguc´nost uvođenja, kao odgovor, simetričnih ili asimetričnih mera.
Ona predviđa da se neprijateljski koraci prema Ruskoj Federaciji po potrebi sprečavaju oštrim merama.

Rusija se nije izolovala od SAD i Evrope, ali oni moraju da shvate da konfrontacija sa Moskvom nema buduc´nost, istakao je on.

U koncepciji spoljne politike se uvodi teza o korišc´enju Oružanih snaga za odbijanje ili sprečavanje oružanih napada na Rusiju i njene saveznike.
Kao odgovor na neprijateljske aktivnosti Zapada Rusija c´e braniti svoje pravo na postojanje svim raspoloživim sredstvima.

Odnos Rusije prema drugim državama odredic´e njihova konstruktivna, neutralna ili neprijateljska politika, navedeno je u dokumentu.
Kada je reč o SAD, Rusija je zainteresovana za održavanje strateškog pariteta i mirne koegzistencije.
Za Rusiju ima poseban značaj sveopšte jačanje veza i koordinacija sa prijateljskim suverenim i globalnim centrima snaga – Kinom i Indijom, navodi se u dokumentu.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare