11. Juna 2024.

U Moskvi predstavljena nova bespilotna letelica: “Hanter” – ubica pomorskih dronova

Modernizovani borbeni dron sa helikopterskim pogonom “hanter” (lovac), sposoban da uništava sa besposadna plovila, prvi put je predstavljen na sajmu “Heli Rusija 2024” u Moskvi, prenose RIA Novosti.

“Na sajmu ‘Heli Rusija’ po prvi put u Rusiji predstavljena je druga verziju izviđačko-borbenog kompleksa ‘hanter’. Helikopter (dron) je dobio potpuno nove mehaničke i elektronske uređaje, uključujući novi softver za bespilotne letelice, dizajniran za otkrivanje i uništavanje pomorskih dronova”, izjavio je glavni konstruktor biroa “Besposadni helikopteri” iz Belorusije Vladimir Čudakov.

Prema njegovim rečima, maksimalna poletna masa “hantera” je 750 kg, nosivost je 200 kg, autonomija leta šest sati u režimu krstarenja, dok je radijus letenja 150 km.

Čudakov je istakao da je njegova kompanija za 27 godina poslovanja, svoje bespilotne helikoptere isporučila u 20 zemalja, uključujući afričke i države Persijskog zaliva, dok je i sama Rusija izrazila interesovanje za njih.

Čitav kompleks “hanter” sastoji se iz dva bespilotna helikoptera, kontrolne stanice na zemlji, stanice za podršku i dve transportne platforme (vozila). Glavno naoružanje letelica su mitraljezi u kalibru 7,62 mm, montirani na pokretnim nosačima ispod trupa. 

Na bočnim krilcima nalaze dva lansera sa po četiri nevođene rakete, a ovi dronovi mogu nositi i do 16 malogabaritnih protivtenkovskih bombi.

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare