17. Februara 2023.

U komšiluku moguć zemljotres jačine 7,5 stepeni Rihtera

To je izjavio hrvatski seizmolog Snježan Prevolnik.

On je za hrvatski Dnevnik Nove tv. izdvojio tri područja koja su seizmički najaktivnija u Hrvatskoj.

“U poslednje tri godine svedoci smo da se aktivnost odvija upravo na onim područjima koja su po karti opasnosti od zemljotres izdvojena kao tri seizmički najaktivnija: šire zagrebačko područje – gde smo imali jake potrese u Zagrebu i Petrinji, potom Kvarner i Hrvatsko primorje, a područje gde je seizmička aktivnost najveća je južna Dalmacija. To je područje gde se očekuje da se jači potresi češće događaju sa maksimalno procenjenom magnitudom od 7,5 stepeni”, objasnio je seizmolog.

Prevolnik je komentarišući jučerasnji zemljotres na Krku magnitude 4,8 stepeni rekao da je to jedno od tri seizmički najaktivnija područja za koje je maksimalna procenjena magnituda zemljotresa 6,5 po Rihteru.

“Mi seizmolozi uvek govorimo da su potresi generalno povezani jer su njihovi uzroci isti, a to su geodinamički procesi u unutrašnjosti zemlje. Ali apsolutno ne možemo reći da je potres u Turskoj uzrokovao ovaj potres. To su prevelike udaljenosti i premale su amplitude koje je turski potres izazvao na našem području”, kaže Prevolnik.

Ističe i da u ovom trenutku seizmologija ne može predvideti potres i pitanje je hoće li to ikada moći. rekao je Prevolnik i zaključio:

“Treba dati kvalitetne podloge na temelju kojih građevinari mogu osmisliti protivpotresno projektovanje i gradnju. Tada imate sigurne zgrade i u tom vam je slučaju svejedno kad će se potres dogoditi”.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare