25. Novembra 2025.

U koje doba dana treba jesti jabuku

Pored toga što su ukusne i zasitne, jabuke sadrže obilje vlakana, neophodnih za dobro varenje, stabilan nivo šećera u krvi i dugotrajan osjećaj sitosti.

Jedna jabuka dnevno je odličan početak, ali za optimalan unos vlakana, korisno je obogatiti ishranu i drugim namirnicama. Mahunarke poput pasulja i sočiva sadrže do 8 grama vlakana u pola šolje. Sjeme lana dodato u ovsene pahuljice ili jogurt obezbjeđuje dodatna 4 grama. Cjela zrna i integralni hljeb pružaju više vlakana od bijelih verzija. Listnato zelje poput kelja, spanaća ili blitve može se dodati u sendviče, jaja, supe ili smutije.

Jabuka srednje veličine ima oko 4 do 5 grama vlakana, što je značajno približava preporučenom dnevnom unosu od 25 do 38 grama.

Međutim, prema mišljenju nutricionista, nije svejedno kada je jedemo. Jutro se pokazalo kao idealno vrijeme, piše EatingWell.

Stručnjaci se slažu da je jutro idealno vrijeme za jabuku.

„Iako ne postoji ‘najbolje’ vrijeme za uživanje u jabuci, istraživanja sugerišu da jutro može biti idealno vrijeme za maksimalnu korist od vlakana“, objašnjava dijetetičarka Ejveri Zenker.

Prednosti jutarnjeg konzumiranja

Dodavanje kriške jabuke u jutarnju ovsenu kašu ili smuti jednostavan je način da započnete dan na hranljiv i uravnotežen način.

Tijelo najbolje reaguje na unos vlakana ujutro, jer su tada crijeva najaktivnija, sinhronizovana s našim unutrašnjim satom – cirkadijalnim ritmom. Jabuke sadrže dvije vrste vlakana: nerastvorljiva vlakna, koja povećavaju zapreminu stolice i podstiču redovno varenje, i rastvorljiva vlakna, posebno pektin, koji stvara strukturu sličnu gelu, što olakšava prolaz kroz crijeva i hrani dobre bakterije u crijevima.

Stabilniji nivo šećera u krvi i duži osjećaj sitosti

Uprkos svojoj prirodnoj slatkoći, jabuke ne izazivaju nagle skokove šećera u krvi. Pektin usporava varenje i pomaže u održavanju stabilnog nivoa glukoze. Zbog toga se jabuke često preporučuju ljudima koji žele spriječiti razvoj dijabetesa tipa 2.

Pored toga, vlakna u jabukama produžuju osjećaj sitosti, što pomaže u kontroli apetita i tjelesne težine. Stručnjaci savjetuju da jedete jabuku 10 do 15 minuta prije obroka – na ovaj način ćete se brže osjećati siti i jesti manje.

Glassrpske.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare