24. Augusta 2023.

U Jadranu kod Korčule primećena grupa zubatih kitova

U Jadranskom moru, nedaleko od Korčule, primećena je grupa velikih kitova, ali ubrzo je utvrđeno da se radi o ugroženoj vrsti zubatih kitova – ulješura.

Zbog ovog nesvakidašnjeg prizora na moru, kao i zbog brojnih dojava građana o ovom opažanju, oglasio se i hrvatski institut Plavi svet i potvrdio da se ne radi o velikom kitu (Balaenoptera physalus), već o grupi od najmanje pet ulješura (Physeter macrocephalus):

“S obzirom na to da se radi o životinjama koje inače obitavaju u područjima dubine preko 1.000 metara, u Jadranu im preti opasnost od nasukavanja i uginuća. Nažalost, u većini slučajeva poseta ulješura srednjem i severnom Jadranu završavala je nasukavanjem i uginućem jedinki iz opaženih grupa, uglavnom s italijanske strane Jadranskog mora”, upozorili su iz instituta.

U saopštenju koje je izdao Plavi svet navodi se da se ova “retka, ali redovna prisutnost ulješura u Jadranu beleži samo pomoću uređaja za snimanje zvuka u dubokom južnom delu Jadranskog mora i u blizini Otrantskih vrata”, pojašnjavaju iz ove institucije.

Takođe, navedeni institut apeluju na građane da dojave svoja mesta opažanja kitova kako bi moglo da se prati njihovo kretanje i po potrebi preduzeti akcije.

“U slučaju opažanja, molimo vas, da napravite fotografije i/ili videosnimke životinja i da zabeležite tačnu lokaciju, smer kretanja i vreme opažanja”, apeluju.

Ulješura je najveća vrsta kitova zubana koja može da živi u svim morima, ali ipak preferiraju kontinentalna područija. Migriraju sezonski zbog hranjenja i dojenja. Ženke i mladi mužjaci žive zajedno u grupama, dok ostali mužjaci žive samostalno osim u sezoni parenja.

Mogu da dosegnu dužinu od 20 metara i težinu od 60 tona, a mogu da žive preko 70 godina. Prepoznaćete ih po sivo-crnoj ili braon boji, a neki imaju bele “pege” na stomaku, a na svakoj strani donje čeljusti nalazi se do 26 zuba.

https://www.facebook.com/watch/?v=239289058578389

Poslednji put ulješuri u Jadranu primećeni su u blizini Rovinja u avgustu 2016. kada su tri odrasle jedinke boravile u ovom području nekoliko dana.

Foto:© David Nieto

RTbalkan.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare