1. Decembra 2023.

U Irskoj opasno: Ovo je uvjerljivo najradikalniji zakon koji smo ikada vidjeli na Zapadu

Roinn Lið agus Cirt, u irskom Ministarstvu pravde, objavio je studiju u kojoj je 2020. godine zaključeno: „Objavljivanje ovog izveštaja je ključni deo ispunjavanja naše posvećenosti Programu Vlade da uvede zakone o zločinima iz mržnje u roku od dvanaest meseci i da pregledati i ažurirati Zakon o zabrani podsticanja mržnje iz 1989.“, napisala je ministarka Helen Mekenti.

Procedura se odugovlačila, pa je krajem proleća zakon, punim nazivom Podsticanje na nasilje ili mržnju i prestupe iz mržnje, definisan, potvrdio ga je u aprilu Donji dom parlamenta Dail, a na jesen je stigao na debati u gornjem domu, Seanadu.

A onda su 24. novembra izbili neredi u Dablinu uz podršku radikala koji se smatraju desničarima nakon što je petoro ljudi, uključujući troje male dece, izbodeno nožem. Taoiseach (premijer) Leo Varadkar je tada rekao da će vlada preduzeti hitne korake da pooštri zakone protiv mržnje za koje je rekao da u njihovom sadašnjem obliku nisu prikladni za doba društvenih medija.

Brian Lavless/Pa Images/Profimedia/Brian Lavless/pa Images/profimedia
Mreže su se odmah zagrejale jer je zakon o mržnji od proleća svakako bio predmet žestokih rasprava, kritičari smatraju da ozbiljno narušava slobodu izražavanja. Fok Nevs, američka mreža koja je kritikovana zbog svoje pristrasnosti, uključila se u debatu citirajući Nejta Hohmana, pisca konzervativnog National Revieva, koji je smatrao da je predlog „verovatno najradikalniji zakon te vrste koji smo videli u Zapad“.

The Irish Lav Societi Gazette tumači da će zakon zabraniti „svaku namernu ili bezobzirnu komunikaciju ili ponašanje koje bi moglo da podstakne nasilje ili mržnju prema osobi ili licima koja pripadaju zaštićenoj kategoriji. Za ovo delo zaprećena je kazna do pet godina zatvora. Zaštićeni kategorije su: rasa; boja kože; nacionalnost; vera; nacionalno ili etničko poreklo; poreklo; pol; polne karakteristike; seksualna orijentacija; invaliditet.

Treba napomenuti da je Evropska agencija za osnovna prava (FRA) u izveštaju objavljenom u sredu potvrdila da su žene glavne mete govora mržnje na internetu, uključujući uvrede, uznemiravanje i podsticanje na seksualno nasilje.

Osnovna kritika zakona, koji ima podršku većine političkog spektra, jeste da mržnja nije definisana. U članu 2 se navodi da „’mržnja’ znači mržnju prema osobi ili grupi lica“ što je nevažeća definicija koja otvara prostor za sudsko tumačenje. Ministarka McEntee je u skupštinskoj debati priznala da nije uključila definiciju „mržnje“ kako bi osigurala što lakše osude. Kritičari smatraju da je ovo, u najmanju ruku, retrogradno zakonodavstvo.

Dodatnu zabrinutost izaziva član 10. jer kažnjava lice koje samo „poseduje materijal koji bi mogao da podstakne nasilje ili mržnju prema licu ili grupi lica… u cilju saopštavanja materijala javnosti ili delu javnosti, bilo da on sam ili druga osoba“. Zabunu unosi i izjava da će se, kada je „razumno pretpostaviti da materijal nije bio namenjen za ličnu upotrebu“, „pretpostavljati“ da su optuženi nameravali da ga distribuiraju osim ako ne dokažu suprotno. Svaka slika na računaru ili mobilnom telefonu bi se stoga mogla smatrati prekršajem, kažu kritičari. „Generalno podržavamo promene jer su osmišljene da zakon učine efikasnijim i zaštite ranjive grupe“, navodi se u saopštenju Irskog saveta za građanske slobode. „Međutim, mi smo se zalagali za jačanje i eksplicitniju odbranu slobode izražavanja u predlogu zakona, a zalažemo se i protiv unošenja krivičnog dela kojim bi se inkriminisalo posedovanje i pripremanje materijala koji bi izazivao mržnju.

Free Speech Ireland na platformi Ks, nekadašnjoj Tviter, navodi da ako policija posumnja da vaša šira porodica možda ima dokaze o ilegalnom memu, i njihove kuće mogu biti pretresene!

Senatorka Šeron Keogan, nezavisna, iznela je svoje mišljenje o zakonu još u septembru.

“Član 9 kaže da se neko može strpati u zatvor zbog podsticanja na nasilje, a da se zapravo ne podstiče na nasilje. Tako je to u klovnovskom svetu. Zakon je tu da zaštiti ljude. Ovde imamo drakonske zakone koji mogu da strpaju nekoga u zatvor ako da nijedna osoba nije povređena ili postala žrtva“, napisao je senator.

www.jutarnji.hr

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare