30. Augusta 2023.

U Grčkoj šumski požar spalio područje veće od Njujorka

Šumski požar koji već 11 dana gori u sjeveroistočnoj Grčkoj i u čijem gašenju učestvuju vatrogasci iz pet zemalja uništio je područje veće od Njujorka, saopštila je u utorak Služba praćenja klimatskih promjena programa Kopernik (C3S).

Uslijed jakih vjetrova i visokih temperatura, požar koji je izbio nedaleko od grada Aleksandropolisa brzo se proširio područjem Evros i usmrtio prošle sedmice najmanje 20 ljudi.

Taj najsmrtonosniji požar u Evropi ovog ljeta pretvorio je velika područja bujnog zelenila u spaljenu zemlju te uništio brojne kuće.

C3S je na Twitteru objavio da je požar uništio najmanje 808.7 kvadratnih kilometara zemljišta, više of grada Njujorka s površinom od 778.2 kvadratnih kilometra.

U gašenju požara učestvuje više stotinu vatragasaca, uključujući i vatrogasce iz Srbije, Slovačke, Češke i Albanije.

Satelitski snimci otkrivaju goleme razmjere uništenja tog područja.

Panagiota Maragou, voditeljka odsjeka zaštite prirode iz grčke podružnice Svjetskog fonda za prirodu (World Wildlife Fund), je rekla da je u požaru stradalo najmanje 30 odsto šuma u Nacionalnom parku Dadia-Lefkimi-Soufli.

Radi se o jednom od “najvažnijih područja u Grčkoj i Evropi” po bioraznolikosti i staništu brojnih rijetkih ptica grabljivica.

Premijer Kiriakos Micotakis je održao sastanak o mjerama prevencije požara, a čuvari prirode već dugi niz godina optužuju Grčku da više troši na gašenje požara nego na prevenciju, prenose “24 Sata”

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare