6. Septembra 2023.

U Grčkoj palo najviše kiše ikada: Rekord oboren u Pilionu

Zabeleženo je 754 milimetra padavina po metru kvadratnom.

U oblasti Pilion u jugoistočnom delu Tesalije u centralnoj Grčkoj, palo je više od 754 milimetra kiše po metru kvadratnom što je rekordna dnevna količina padavina od kada su počela merenja.

Meteorolozi kažu da je rekord zabeležen od ponoći između ponedeljka i utorka do 20.45 sati toga dana u selu Zagora, objavio je “Katimerini”, a preneo Tanjug.

Dosadašnji maksimum, prema podacima Nacionalne opservatorije Atine, pao je još 10. decembra 2009. godine, i to u selu Makrinici, takođe na Pilionu gde se iz oblaka izručilo gotovo upola manje kiše nego sada – 417 milimetara.

“Ono što se dešava u Tesaliji je izuzetno ekstremna pojava, kako po obimu i intenzitetu padavina, tako i po trajanju”, rekao je za “Katimerini” direktor istraživanja u Atinskoj opservatoriji Kostas Laguvardos.

Prethodno je saopšteno da je jedan muškarac poginuo u poplavama u Volosu, u centralnoj Grčkoj, nakon što je oluja “Danijel” pogodila Tesaliju. Obilne padavine donele su probleme i Solunu, Larisi, kao i na ostrvu Skijatos.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare