30. Augusta 2023.

U Grčkoj izgorjela površina veća od Njujorka (VIDEO)

Vatra je devastirala i Nacionalni park Parnita, poznat kao “Atinska pluća”. Izgorela je najmanje polovina planinskog venca, dok je lokalno stanovništvo evakuisano

Požar u Evrosu na severu Grčke, koji divlja više od deset dana, je najveći požar u zemljama EU od 2000. godine, a izgorelo je najmanje 808,7 kvadratnih kilometara, to jest površina veća od Njujorka (778,2 kvadratna kilometra), saopštila je evropska Agencija za upravljanje vanrednim situacijama Kopernikus.

Požar je izbio u blizini grada Aleksandrupolija i zbog visokih temperatura i snažnog vetra brzo se proširio na celu oblast Evrosa, gde je poginulo najmanje 20 ljudi, što ga čini požarom koji je izazvao najviše žrtava u Evropi ovoga leta, preneo je “Katimerini”.

Gradonačelnik Aleksandrupolija Joanis Zabukis rekao je za ovaj grčki list da vatrogasna služba prati i interveniše tamo gde dođe do ponovnog rasplamsavanja, koje se dešava isključivo u Nacionalnom parku Dadija.

Snimci dronom snimljeni u utorak, 29. avgusta, pokazuju hektare spaljene šume u ovom nacionalnom parku, inače jedinom domu crnih lešinara na Balkanu.

Grčke vlasti su objavile da je plamen zahvatio više od 77.000 hektara zemlje, usmrtivši najmanje 20 ljudi i oko 4.000 životinja.

Vatra je devastirala i Nacionalni park Parnita, poznat kao “Atinska pluća”. Izgorela je najmanje polovina planinskog venca, koji se uzdiže na 1.413 metara nadmorske visine, dok je lokalno stanovništvo evakuisano.

Kako javljaju tamošnji mediji, 474 vatrogasca, uz podršku 100 vozila, sedam aviona i dva helikoptera, i dalje se bore da ugase vatru. Među inostranim ekipama koje su priskočile upomoć nalaze se i srpski vatrogasci.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare