7. Oktobra 2023.

U Brazilu uhapšen sin “srpskog kralja kokaina”

Osumjičen da je jedan od najvećih evropskih trgovaca drogom, u međunarodnoj policijskoj akciji u Brazilu je uhapšen Aleksandar Nešić, sin osuđivanog narko dilera Gorana Nešića Cige, javljaju brazilski mediji.

Alksandar Nešić je označen kao vođa balkanskog narko kartela. 

Policija ga je zbog sumnje da je rukovodio švercom 7,5 tona kokaina iz Južne Amerike u Evropu i Srbiju uhapsila u četvrtak, rano ujutru, u njegovoj kući u Guaruji na obali Sao Paula gdje je, prema podacima iz istrage, pregovarao o izvozu kokaina preko luke Santos.

Prema pisanju brazilskih medija, srpski državljanin i diler droge Aleksandar zauzeo je mjesto svog oca Gorana Nešića koji je zbog šverca kokaina u Brazilu uhapšen 2011. godine.

Ko je Goran Nešić

Beograđanin Goran Nešić (47) poznat je kao “srpski kralj kokaina”. Bio jedan od najmoćnijih mafijaša Južne Amerike. 

U Brazilu je držao dva fudbalska kluba, od kojih je jedan bio prvoligaš. 

U kriminalnoj hijerarhiji bio je iznad Darka Šarića i Dejana Stojanovića Keke, vođe Kekinog klana. 

“Kokainski don” uhapšen je 2011. godine u akciji brazilske policije.

Kada je uhapšen brazilski mediji su pisali da je on bio jedan od najmoćnijih mafijaša u Latinskoj Americi. U tadašnjoj akciji “Niva” privedena je 31 osoba, pronađeno 620 kilograma kokaina i 846.000 evra.

Nešić stariji je, tako se pisalo, u poslove sa drogom uveo Dejana Stojanovića Keku i Darka Šarića. Pisalo se i da je utočište u narko poslovima u Južnoj Americi pružio gotovo svim kriminalcima koji su uspjeli da pobjegnu iz Srbije.

Goran Nešić je početkom 2018. godine izručen iz Brazila i upućen u Zabelu na izdržavanje osmogodišnje zatvorske kazne zbog šverca 24,5 kilograma heroina, zbog čega je, dok je bio u bjekstvu od 2001. godine, bio osuđen u Srbiji. Od prije nekoliko godina nalazi se na slobodi i živi u Beogradu.

Put droge

Osim Aleksandra Nešića, ove sedmice uhapšeno je još petnaest članova narko grupe. Dio njih povezan je sa ozloglašenom brazilskom kriminalnom organizacijom “Primeiro Comando da Capital“ (PCC).

Prema policijskim izveštajim, banda PCC šalje kokain u Evropu, koji primaju grupe povezane sa italijanskom mafijom u regionu Kalabrije Ndrangeta, koja je odgovorna za logistiku da droga stigne u zemlje istočne Evrope. Tek onda se dijeli Srbima.

Istraga je počela, prije godinu i po kada je na brazilskom ribarskom brodu na obali Afrike zaplenjeno 5,5 tona kokaina. Uslijedila je još jedna zapljena 2 tone droge takođe na jednom ribolovnom mjestu u međunarodnim vodama. U ta dva navrata uhapšeno je ukupno 12 osumnjičenih – 10 državljana Brazila i 2 državljana Crne Gore.

Kokain koji su slali Srbi uzimali su ribari angažovani u Guaruji, te narko tovar čamcima prevozili otvorenim morem. Prema podacima brazilske policije, Aleksandar Nešić je bio taj koji je pregovarao sa bandom PCC i koordinirao logistiku, te je on bio i glavna meta ove međunarodne akcije.

Međunarodna policijska akcija

Uprkos tome što ga smatraju jednim od najvećih pregovarača o drogama na svijetu, Nešić mlađi do sada je u Brazilu osuđivan samo zbog pijanstva, saobraćajnih nezgoda i nepoštovanja autoriteta.

Istraga je sprovedena u okviru Europolove Operativne radne grupe “Balkanski kartel”. Kako navode u Europolu ciljana kriminalna grupa, poznata po svojoj razrađenoj mreži koja se proteže na obe strane Atlantika, bila je umešana u široku trgovinu kokainom iz Južne Amerike na raznim evropskim destinacijma.

U akciji su pored Europola i brazilske policije učestvovali i  Uprava kriminalističke policije MUP-a Srbije i američka DEA.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare